Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Ungas psykiska hälsa är en av vår tids ödesfrågor

Replik på Det är långt till 300 elever per skolkurator – elevhälsan måste få tillräckliga resurser, ST 6/4.

Åsa Fahlén och Heike Erkers, ordförande för Lärarnas Riksförbund och SRR, skriver om vikten av en god elevhälsa.

Socialdemokraterna har en lång tradition av att sätta barn och unga centralt i vår politik. Men höjda barn- och studiebidrag och ökade glasögontillägg för ungdomar täcker inte alla utmaningar som unga möter i dag.

För oss socialdemokrater är barn och ungas psykiska hälsa en mycket viktig fråga. Under mandatperioden har antalet speciallärare och specialpedagoger blivit fler. Regeringen har också ökat anslagen till barn- och ungdomspsykiatrin med över 100 miljoner per år 2018–2020. Primärvården har fått extra anslag för att bättre kunna möta psykisk ohälsa. Folkhälsomyndigheten har fått långsiktiga satsningar för att utveckla samordning mellan aktörer och myndigheter, och även stöd till kunskapsutveckling. Vi behöver lära oss mycket om vad som orsakar psykisk ohälsa och vad som är effektivt stöd och behandling.

För Plus-kunder: RSMH vill starta gitarrkurs för personer med psykisk ohälsa: "Musik gör människor glada”

Det finns mycket kvar att göra. Precis som skribenterna skriver behöver vi en mer jämlik skola, med fler lärare och tillräckliga resurser. En ojämlik skola mår varken våra barn eller samhället bra av – och vi socialdemokrater ska se till att de orättvisor som finns i skolan i dag ska bli mindre och mindre.

De utmaningar skolan står inför kräver en handfast politik – staten ska se till att kommunerna har de medel de behöver för att klara av att Sveriges elever inte mår dåligt. Nu behövs inte nedskärningar eller vinstjakter i skolan. Skattesänkningar som borgarna och Sverigedemokraterna föreslår löser knappast utmaningarna heller. Vem som styr gör skillnad.

Den svenska modellen ska utvecklas – inte avvecklas.

Kristina Nilsson (S)

Riksdagsledamot

Läs också:

S: Glappet mellan primärvården och specialistvården för psykisk ohälsa är oacceptabelt

C: Inte ens hälften som mår dåligt får hjälp inom 30 dagar – psykisk ohälsa måste tas på allvar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel