Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S, V: 30 timmar i förskolan och gratis kollektivtrafik – dags att satsa på de unga i Timrå

Ikväll har Timrås kommunfullmäktige möte. Och på det kommer kommunens budget för 2018 att fastställas. Budgetförslaget som vi inom den politiska majoriteten (Socialdemokraterna och Vänsterpartiet) presenterar kännetecknas av satsningar och reformer som vi bedömer som viktiga för Timrås innevånare samt ökar Timrås attraktionskraft.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

I vårt budgetförslag ges, bland annat, alla förskolebarn i Timrå kommun rätt till 30 timmars förskola i veckan. Sedan tidigare har barn till arbetslösa och föräldralediga rätt till 15 timmar i veckan. Nu fördubblar vi den tiden, och vi gör det för att ge alla barn reella möjligheter till en bra kunskapsutveckling. Vi ser förslaget som en investering för framtiden, ett led i arbetet med att förbättra kvalitén i skolan samt ett sätt att minska klasskillnaderna. Forskning visar att barn får bättre språkkunskaper och blir bättre i matematik ju mer tid de är i förskolan. Den visar också att barn från socioekonomiskt svaga familjer har mest nytta av förskolan.

För Plus-kunder: Färre behöver försörjningsstöd i Timrå – tack vare bra företagsklimat

För barn och ungdomar mellan 7 och 19 år inför vi gratis kollektivtrafik inom Timrå kommun. För oss är detta en trygghets- och frihetsreform. Den ger alla barn och ungdomar möjlighet till trygga och säkra transporter till och från skolan, fritidsaktiviteten eller kompisen. 

Vi höjer kommunens friskvårdsbidrag till de anställda; från dagens 750 kr per år till 2000. För oss är det viktigt med medarbetare som mår bra, och ett medel för att uppnå det är regelbunden träning. Med denna höjning av bidraget ökar vi möjligheten för detta.

Nästa år påbörjas bygget av en ny simhall i Timrå kommun. Nuvarande simhall har över 60 år på nacken och den har tjänat kommunens innevånare väl, men nu är det hög tid att den pensionera och att en ny byggs. Simhallen beräknas stå färdig år 2020.

För Plus-kunder: Julbordsätandet i Timrå – så snäll är kommunen med alla anställda

Under nästa år igångsätts också bygget av en ny förskola i Söråker. Inflyttningen till området ökar och antalet barnen i behov av förskola bli allt flera, vilket är positivt. Detta kommer också att frigöra ett antal lägenheter, i vilka nuvarande förskola driver sin verksamhet, och det ger möjlighet till ytterligare inflyttning till kommunen och Söråker. Vi kommer också att genomföra en exploatering av mark och gator för att möjliggöra byggandet av ett nytt villaområde i Djupängen.

Som ett led i att öka nyttjandegraden av kommunens lokaler initierar vi en översyn av kommunens lokalanvändande. Inriktningen ska vara att minska förhyrning av lokaler som kommunen inte äger samt optimera nyttjandet av egna lokaler. Här ser vi goda möjligheter att spara pengar samt exempelvis frigöra lägenheter som kan användas för boende. 

Vi socialdemokrater och vänsterpartister vill fortsätta att bygga ett välfärdssamhälle som är solidariskt, rättvist och hållbart. Därför är vår budget inriktad på barn och ungdomar. Mår barnen och ungdomarna bra så är förutsättningarna goda för att alla andra också mår bra. Vi bygger Framtidskommunen Timrå!

Ewa Lindstrand (S), kommunstyrelsens ordförande, Timrå

Stefan Dalin (S), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, Timrå 

Maritza Villanueva Contreras (V), ledamot kommunstyrelsen, Timrå

Läs också:

Barn har fått syskon i alla tider och tvättmaskinen sköter sig själv – 15 timmars förskola räcker

Varför skuldbelägga oss föräldrar som vill göra det bra för våra barn?

30 timmar på förskolan är överdrivet – har föräldrar inte tid att vara med sina barn?

Småaktigt att inte ge oss vår friskvårdstimme

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel