Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Vi har tvingats till svåra beslut men inte mötts av seriösa alternativ

Det är mindre än ett år kvar till nästa val och Socialdemokraternas riktning för Sverige har hittills skördat goda resultat. Sysselsättningsgraden är på sin högsta nivå sedan 1981 och vår regering har skapat ett budgetöverskott som ger ett stort reformutrymme för satsningar på jobben, pensionerna, barnbidragen, skolan och vården. Resultatet är att förtroendet för den socialdemokratiska politiken ökar.

Här i Västernorrland har de senaste åren varit turbulenta med många tuffa diskussioner och beslut. När jag möter folk i länet förstår jag att det hos vissa finns en tveksamhet inför Socialdemokraternas förmåga att utveckla vårt län. Den tveksamheten vill jag och mina partivänner möta genom att peka på resultatet av vår politik för Västernorrland och vad visa vi vill göra framåt.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Den budget som vi tillsammans med Miljöpartiet presenterat innebär många goda saker för Sverige. Bara i Västernorrland väntas den sänkta pensionärsskatten göra en direkt skillnad i plånboken för nära 50 000 av länets invånare, medan över 30 000 hushåll i länet kommer att gynnas av de 200 extra kronorna i barn- och studiebidrag. Därutöver satsar Socialdemokraterna i riksdagen fortsatt stort på kortare vårdköer, mer vårdpersonal, en bättre och mer jämlik skola och fler poliser. Detta görs samtidigt som vi skapar ett budgetöverskott på nära 40 miljarder nationellt. En ansvarsfull fördelningspolitik gynnar i längden länets alla invånare.

I länets kommuner kommer vår politik också att märkas av. I kommunerna Kramfors och Sollefteå tillskjuts till exempel 4,3 respektive 5,3 miljoner kronor bara på skolan och 2,2 miljoner kommer att gå till Ånge. Dessa satsningar riktar sig till en förbättring av både skolmiljö och resultat.

Det ska inte stickas under stol med att vårt parti har varit tvungna att ta en del smärtsamma beslut under den här mandatperioden. Svåra beslut, men som ändå varit nödvändiga på lång sikt. Oppositionen har gått till upprepad attack mot oss som parti och på våra företrädare, men visat en oförmåga att presentera seriösa alternativ till de beslut som vi har tagit.

Regeringens nya budget skapar goda förutsättningar för Västernorrlands invånare. Våra förtroendevalda på regional och kommunal nivå ska se till att dessa satsningar förvaltas på bästa sätt. Vår socialdemokratiska politik, som förbättrar skola och fritids, underlättar för våra äldre och utvecklar den svenska modellen är vägen framåt för Sverige, regionen och våra sju kommuner.

Eva Sonidsson

Ordförande Socialdemokraterna Västernorrland och riksdagsledamot

Läs även:

Viljelöst får stå för er – vi vill förbättra kvaliteten och öka bemanningen i äldreomsorgen

L: Vad gör vi utan en fungerande vårdcentral?

Gunilla Molin (M): Viktigt för Sundsvall är viktigt för invånarna – det ska vi satsa på

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel