Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Vi sätter barnens behov i centrum – inte föräldrarnas

Annons

Med anledning av Marcus Bohlins ledare Det är inte alltid bättre med mer tid på förskolan, ST 6/12.

Marcus Bohlin är negativt inställd till Timrå kommuns beslut att ge alla barn i förskoleåldern rätt till 30 timmars förskola i veckan. Han inleder sin ledare med att beskriva sin tid som föräldraledig, med en nyfödd och ett storasyskon. Den landar i att det tidvis kändes stressigt med tre timmar förskola om dagen. Det upplevdes som att han knappt hann lämna syskonet innan det var dags för hämtning, trots detta är han ”…tveksam till att fördubbla antalet timmar…”.  Nu är det så att reformen inte tar sin utgångspunkt i föräldrarnas eventuella behov, utan barnens.

Bohlin påstår att 15-timmarsregeln är ”väl avvägd”. Oklart är dock vad han grundar sig på när han påstår detta. Därtill slår Bohlin fast att det ”…finns ganska lite som tyder på att man får bättre start i livet ju mer tid man tillbringar i förskolan.” Även här är det oklart vilken fakta som ligger till grund för hans uttalande.

För Plus-kunder: Timrå fördubblar tiden som barn får vara på förskolan: "Hetsigt jobb för att lösa situationen"

Problemet med Bohlins argumentation är att den utgår från personliga upplevelser och tyckande, som görs till generella sanningar. Vi socialdemokrater och vänsterpartister gör denna satsning för att det är en investering för framtiden, ett led i arbetet med att öka kvalitén i skolan samt en del av vår strävan att utjämna klasskillnaderna. Och vi har stöd i forskningen för denna reform. Bland annat konstaterar Folkhälsomyndigheten i en rapport från 2009, att barn som tillbringar sin tid i förskolan får bättre språkkunskaper och blir bättre i matematik än barn som har sin omsorg i hemmet. Den visar också att barn från socialt mindre gynnade familjer är de barn som har mest nytta av förskolan. Vårt beslut innebär att alla barns möjligheter till ett långsiktigt lärande ökar och de sociala skillnaderna minskar. Därtill förbättrar reformen möjligheten att tidigt uppmärksamma barn som behöver extra pedagogiska insatser, vilket ökar deras möjligheter att lyckas i skolan och i livet. Kort sagt, reformen är klassisk socialdemokratisk politik.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Avslutningsvis, vår reform är en rättighet, inte ett tvång. Med andra ord; föräldrar som inte vill ha sitt barn på förskolan mer än 5, 10 eller 15 timmar kan naturligtvis fortsätta att ha det så.

Stefan Dalin (S), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, Timrå

Svar direkt:

Den svenska barnomsorgen är kraftigt subventionerad. Föräldrarna bär bara en liten del av kostnaden, inte minst sedan maxtaxan infördes efter valet 1998. Att låta barn till föräldrar som är hemma med föräldrapenning för att ta hand om barn ändå gå nästan heltid på förskolan är kostsamt.

Att man ändå låter barnen gå kvar i förskolan är för att de inte ska tappa kontakten med förskolan under föräldraledigheten är rimligt, men för detta räcker 15 timmar i veckan. Att socialdemokrater och vänsterpartister tycker att offentliga institutioner är bättre än föräldrar att ta hand om barnen är på sitt sätt talande.

Marcus Bohlin, politisk redaktör ST

Läs också:

Varför skuldbelägga oss föräldrar som vill göra det bra för våra barn?

Förskollärare: Era barn kommer inte få det bättre med fler timmar hemifrån

S, V: 30 timmar i förskolan och gratis kollektivtrafik – dags att satsa på de unga i Timrå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel