Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Vi ska uppnå nollvisionen för självmord

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

I dag är självmord den vanligaste yttre dödsorsaken i Sverige. Det är en konsekvens av psykiskt lidande som är outhärdlig för den som är drabbad. Självmord är en mänsklig tragedi som inte bara påverkar offren utan också deras familjer, vänner och kollegor. Samtidigt vet vi att nästan nio av tio personer som har gjort allvarliga självmordsförsök inte avlider av självmord senare i livet. Det innebär att de allra flesta som lider av de allvarligaste självmordstankarna går att rädda. Det måste vi göra.

Vi ska uppnå nollvisionen, det finns inget annat alternativ – men det kommer att kräva fler åtgärder.

Regeringen satsar stora resurser på att stärka arbetet kring psykisk ohälsa. Vi har fördubblat statens resurser för att öka den psykiska hälsan med satsningar på 1,7 miljarder kronor i år och 2,2 miljarder kronor nästa år. Men det räcker inte. Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag att samordna arbetet med att förebygga självmord på nationell nivå.

► [+] Ny satsning för att förebygga psykisk ohälsa: "Behovet av det här är oerhört stort"

Trots att vi politiskt har tagit flera viktiga steg ser vi hur antalet självmord ligger kvar på en hög nivå. Vi ska uppnå nollvisionen, det finns inget annat alternativ – men det kommer att kräva fler åtgärder. Därför har regeringen nu fattat två beslut som vi tror kan göra skillnad i detta arbete:

 ■ Ett sätt att förebygga psykisk ohälsa och självmord är att öka kunskapen om dessa frågor i befolkningen. Personer som mår psykiskt dåligt ska inte stigmatiseras i samhället och vi måste bli bättre på att tala om dessa frågor. Därför ger vi nu Folkhälsomyndigheten i uppdrag att förbereda och genomföra en informationsinsats som ska öka medvetenheten och minska stigma kring psykisk ohälsa och suicid.

 ■ Vi har nyligen beslutat att ge ytterligare 10 miljoner kronor till organisationer som arbetar med att förebygga självmord för deras arbete i år. Dessa organisationer gör ovärderliga insatser genom att bland annat erbjuda hjälp till personer med självmordstankar, men även genom att stödja anhöriga och efterlevande. De behöver mer resurser för att kunna hjälpa fler.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Det krävs förstärkta insatser för att uppnå nollvisionen om att ingen människa ska må så dåligt att den tar sitt liv. Ett sätt att förebygga att människor utvecklar psykiska sjukdomar när de blir vuxna eller mår så dåligt att de får självmordstankar är riktade satsningar som gör att vi tidigt upptäcker barn och unga som mår dåligt och snabbt sätter in rätt insatser. Därför har regeringen bland annat stärkt resurserna till BUP och ungdomsmottagningarna.

Vi socialdemokrater har även lovat fortsatta satsningar på barn och ungas psykiska hälsa nästa mandatperiod: vi vill att elevhälsan ska arbeta systematiskt med screening av barns och ungas psykiska hälsa, korta köerna till BUP genom ökade resurser och ökade möjligheter att få samtalsterapi på vårdcentralen, införa en digital vårdtjänst för barn och unga så att man kan få stöd och hjälp direkt i mobilen och arbeta med att förebygga psykisk ohälsa och självmord i skolan. Med välfärdsinvesteringar kan vi bygga ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige.

Annika Strandhäll (S), socialminister

Läs också:

Vetenskap eller vidskepelse – jag röstar på det parti som tar psykisk ohälsa på allvar

Mitt liv rasar samman – det finns inget skyddsnät som fångar upp de sjuka

► Personer som lider av psykisk ohälsa kämpar i det tysta – hur länge orkar man?

CUF: Ångesten tar inte ledigt – katastrofalt att dra ner på BUP under svår period

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel