Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S vill bestämma över allt och alla

Replik på S-krönikan "Det är rätt att ta strid för kollektivavtalen", ST 2 december.

Svante Säwén skriver att M ser lägsta pris som sitt enda kriterium vid upphandling. Fel, vi vill nämligen följa lagstiftningen som säger att man inte får tvinga företag till kollektivavtal och heltidsanställningar.

Vi står däremot för valfrihet i de flesta former. Alla branscher är inte lämpade för heltidsanställningar eller tvingande kollektivavtal. Vi vill nämligen att lokala små företagare skall få chansen att lämna in anbud till kommunen och kunna få dem antagna.

Svante, det är inte ett fackmöte när kommunfullmäktige sammanträder utan ett försök till att använda skattebetalarnas pengar på bästa möjliga sätt. Att skriva kollektivliknande avtal är enligt vårt sätt att se, tillräckligt för att kunna lämna in anbud till kommunen.

Du skriver att det är bra att majoriteten vågar testa gränserna (lagbrytare). Du skriver om ideologi (i stället för strategi), det är det vanliga S-argumentet för att ta ifrån den vanliga människans rätt till valfrihet. Ni vill bestämma över allt och alla. Ni sossar anser att alla som inte gör och tycker som er har fel och är oseriösa. Vi lever i en demokrati och inte i en diktatur. Svante Säwén, bara för att alla företag inte har kollektivavtal eller heltidsanställda så är man inte bedragare eller dylikt. Du drar upp enskilda händelser där oseriösa människor utnyttjar stackars okunniga anställda. Vi vet att det finns oseriösa företagare som har kollektivavtal, men vi försvarar aldrig oseriösa företag, vare sig privata eller offentliga. Det finns alltid exempel på dåliga förebilder.

Men åter till upphandlingsstrategi. Vi önskar att det skall bli en bred uppgörelse mellan blocken så att den kan fortsätta att gälla när eller om styret i Sundsvall förändras i framtiden. Vi vill att alla tjänster och varor till kommunen skall vara närproducerade, samt hjälper småföretagen att vidareutvecklas och få fler anställda. Detta innebär att vi får mer skattekronor till kommunen.

Thomas Burman, moderat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel