Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Vinstjakten i välfärden är ett problem – nu har vi lösningen

Våra gemensamma skattepengar ska gå till att göra skolan, sjukvården och omsorgen bättre. Välfärden är till för våra barn, elever och brukare – inte för ett fåtal ägare. Därför lägger den socialdemokratiskt ledda regeringen nu i dagarna fram ett förslag om vinstbegränsning i svensk välfärd.

Socialdemokraterna inleder nu lanseringen av det största trygghetsprogrammet i modern tid. Sverige ska bli tryggare – med en bättre välfärd och hårdare tag mot brottsligheten. Sverige är starkare när vi håller ihop.

Om de borgerliga partierna och SD väljer att rösta ner förslaget är det upp till dem att förklara varför det är så viktigt för dem att ha kvar vinstjakten.

Sverige är unikt bland jämförbara länder i att tillåta vinstutdelning för privata ägare till skolor som bekostas av skattepengar. Vinstjakten riskerar att försämra välfärdens kvalitet. Felaktiga drivkrafter kan leda till glädjebetyg för att locka till sig elever, lägre lärartäthet, lägre löner eller konkurser när lönsamheten försämras eller allt för mycket pengar lämnat verksamheten.

Det leder också till lägre bemanning i äldreomsorgen, och till otryggare anställningar för personalen. Vi Socialdemokrater vill nu stoppa den här utvecklingen och istället se till att pengarna går till rätt sak – vårt gemensamma samhällsbygge.

Vinstjakten är ett problem som regeringen nu har en konkret lösning på. Om de borgerliga partierna och SD väljer att rösta ner förslaget är det upp till dem att förklara för svenska folket varför det är så viktigt för dem att ha kvar vinstjakten i svensk skola och omsorg.

När välfärden inte levererar för att resurserna används till fel ändamål, går tilliten till samhällsbygget förlorad. Då slits samhället isär och den svenska modellen är hotad. Vi Socialdemokrater vill säkra att våra gemensamma skattepengar går till det som de är avsedda för – inte till vinstjakt.

Jasenko Omanovic (S)

Riksdagsledamot

Läs också:

Många Sundsvallsbor drabbas när välfärdsföretag tvingas lägga ner

►  Sorgligt att vinstdebatten tar allt syre i politiska debatten

► S: Vinstjakten i skola och omsorg ska bort – det klarar de seriösa aktörerna

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel