Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så är situationen för de utländska bärplockarna: "Handlar om människohandel"

Mats Wingborg utreder hur de utländska bärplockarna har det i Sverige.
I år konstaterar han att det både blivit bättre och sämre – och att tendensen med utländska bemanningsföretag oroar.
– I år beslagtog ett sådant företag plockarnas pass. Då handlar det om människohandel, säger han.

Annons

Det är en del intressanta slutsatser som dras i årets rapport om bärplockarna, som Arena Idé ger ut.

Först kan vi nämna ett positivt steg i utvecklingen.

Migrationsverket har skärpt reglerna för plockare från ett tredje land, som behöver arbetstillstånd. De går under kategorin "viseringsplockare". De har fått ett kollektivavtal genom kommunal och får därmed skäligare villkor.

Men det finns flera negativa steg i utvecklingen.

Flera bärplockarföretag och bemanningsföretag bröt sina löften och kortade ner anställningsperioden eftersom det var dåligt med blåbär i början av säsongen. Plockarna fick alltså gå en tid utan vare sig lön eller bär.

– Det är särskilt viktigt att anställningserbjudandet för viseringsplockarna blir bindande. Det är upprörande att plockarna får reda på att anställningstiden kortats först när de kommer till Sverige, säger Mats Wingborg.

Samtidigt har kilopriset sjunkit på bär. Det blir då svårare för viseringsplockare att kompensera kortare anställningstid genom att plocka mycket bär.

Östeuropeiska bemanningsföretag, som hämtat arbetskraft i Ukraina, slog sig in på marknaden. Flera av dem fick passen beslagtagna av arbetsgivaren och ansåg sig få lägre lön än de blivit lovade. Eftersom vi har allemansrätt i Sverige kunde flera ändå övergå till att bli fria bärplockare.

Men de fria bärplockarna har en svag förhandlingssituation och många utlovas högre betalningar än de får i slutändan.

– Det behövs också en bättre bevakning av bemanningsbolag inom EU som rekryterar bärplockare. I år beslagtog ett sådant företag plockarnas pass. Då handlar det om människohandel, säger Wingborg.

Läs också: Jägare: "Riskfyllt för bärplockare"