Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så bekämpas kulturen som ursäktar sexvåldet

Clara Henry rakar armhålorna för att slippa våldtäktshot. Tre av fyra tjejer känner sig otrygga när det är mörkt ute och 16 kvinnor mördas i snitt per år i Sverige av en partner eller ex-partner.

Sedan Tjejjouren Skogsrå startades år 2012 har vi hört tusentals berättelser om sexuellt våld mot unga tjejer och icke-binära. Vi hör dem varje helg.

Minst 100 våldtäkter sker varje dag i Sverige. 20 procent av alla barn i Sverige har blivit utsatta för sexuella övergrepp, där tjejer och icke-binära är extra utsatta.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

■■ Följ ST Debatt på Facebook.

Vi vet att det sker här, i vår stad. Vi vet att de som våldtar inte är några monster som gömmer sig i skogen, utan helt vanliga personer som sitter med vid fredagsfikat på jobbet eller spelar innebandy på torsdagar. En förälder, en partner, en vän eller kanske ett syskon. Den som våldtar och slår är ofta en person i ens närhet.

Gruppvåldtäkter, ihjälslagna kvinnor och övergrepp livesänt på Facebook är något som upprör alla, men vi tror att man kan göra mer.

Vi tror att vi tillsammans kan rannsaka och ta upp kampen på den kultur som ursäktar och förstärker det sexuella våldets existens.

Här är några förslag:

1. Var inte tyst. Sprid fakta och kunskap. Sätt frågan på agendan och visa ditt deltagande. Låt inte sexuellt våld få fortsätta ske i tystnad!

2. Respektera gränser, även barns. Sluta tjata och pressa barn på hejdå-kramar och var istället glad att barn i din närhet står upp för sig själv och sin integritet om de inte vill krama faster Märta hejdå.

3. Säg ifrån när du hör ett våldtäktsskämt, ”locker room talk” och slutshaming. Säg åt dina vänner, säg åt personer du inte känner. Det är symtom på en våldtäktskultur, inte isolerade händelser som ”bara är på skoj”. Riskera dålig stämning och rädda liv.

4. Polisanmäl dickpics och tafs på krogen. Genom att anmäla visar du att dickpics inte är en okej normalisering av sexuella ofredanden.

5. Skippa att skicka könsbilder om du inte vet att de är önskade, hur sugen du än är. Detsamma gäller med att trycka upp sitt kön mot någon på dansgolvet. Kommunikation är A och O. Våga fråga!

6. Dela inte in våldsutsatta i goda och onda offer. När en pratar om att vissa “dras till dåliga män”, “inte skulle gått igenom parken” eller “dricker för mycket” reproduceras normer om att vissa våldsoffer får skylla sig själva och att de skulle vara ok att våldta. Våldtäktskultur och våldtäktsmän är anledningen till att våldtäkter sker, inte korta kjolar, alkohol eller dåligt upplysta parker.

7. Tänk på hur du pratar. Vad använder du för uttryck? Vad betyder “killar är så där” eller ”kärlek börjar med bråk” egentligen?

8. Organisera dig! Stöd organisationer som kämpar mot sexuellt våld och våldtäktskultur. Till exempel FATTA, Föreningen Storasyster eller oss: Tjejjouren Skogsrå, tjejjouren i Sundsvall och Timrå. Eftersom en kan vara anonym när en pratar med oss är vi ofta den första en berättar för. Ett första steg mot hjälp och att läka.

Ida Eugenius

verksamhetsansvarig Tjejjouren Skogsrå

■■ Vad tycker du? Skriv en insändare du också - klicka på den här länken.

För Pluskunder: Historisk dubbelgångare: Elin Nilsson (M) möter 1910 års politiska pionjär – Elin Nilsson

Här är fler debattartiklar med anknytning till kvinnodagen:

Välkomna till skogen, kvinnor!

Regeringens politik drar undan mattan för kvinnors företagande

Dags täppa igen lönegapet mellan män och kvinnor

Vi vill inte vänta 33 år på jämställda löner

Låt flickor gå i skolan!

Kvinnokampen riskerar bakslag – hedersförtrycket hotar jämställdheten

Dags att männen tar upp kampen för jämställdhet – sida vid sida med kvinnorna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel