Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så beter du dig på teatern

Vett och etikett är inga förlegade formaliteter utövade av traditionalister utan råd och tips om hur man möter andra människor, rör sig i ett sammanhang och umgås. Vett och etikett eller varför inte hyfs och stil innebär att förstå hur man uppför sig trevligt i ett modernt liv för att underlätta samvaron mellan människor. Några små råd och tips i vett och etikett för teaterbesöket.

Finns det en garderob med personal så ska ytterplagg lämnas där.

Man går in i en bänkrad med ansiktet vänt mot den man passerar, alltså man vänder inte ryggen till dem man går förbi.

Man sitter inte och prasslar med godispåsar eller viskar så att man stör andra. Undvik att sitta och förklara eller kommentera allt för någon bekant.

På teatern är mobiltelefonen helt avstängd eller i tyst läge.

Självklart sätter man på sig något lite festligare på en premiär eller lördagskväll på teatern. Att klä sig snyggt till ett teaterbesök är ett sätt att visa respekt för teatern som konstform.

Undvik att komma för sent men gör du det i alla fall vänd ansiktet mot dem du passerar och säg ursäkta när du passerar andra sittande eller stående besökare.

Om du tar med dig ditt eget godis till teatern äter du så diskret och ljudlöst som möjligt. Annat som t.ex. att prassla fram ostbågar, som dessutom sprider lukter omkring sig, är naturligtvis otänkbart. Att ta hänsyn till andra är inte fel.

I teatersalongen går mannen in före kvinnan och banar väg fram till bänkraden och sittplatsen. Framme vid sittplatsen håller han ned sitsen för henne och har alltså sin dam på höger sida.

Sträck på benen i pausen. Ofta serveras förfriskningar på teatern.

Etikett i betydelsen hur man möter andra människor och umgås fyller en viktig funktion också i dagens moderna samhälle. Men glöm inte det mest viktiga av allt, det är att just du är på teater, opera eller bio.

Axel Rosenqvist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel