Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så betygsätts GIF Sundsvall inför Allsvenskan 2016 – lagdel för lagdel

Försäsongen är över.
Den slutade med en komfortabel 1–0-seger mot VPS Vasa hemma på Norrporten Arena.
Nu väntar allvaret, AIK och den allsvenska premiären för GIF Sundsvall.
En trupp som ST-sporten betygsätter lagdel för lagdel på följande sätt:

Läs mer: Så lyder GIF Sundsvalls målsättning inför Allsvenskan 2016

Målvakter 2

Tommy Naurin bär nummer 17 på ryggen, men går in i säsongen som etta. Precis som i fjol. Lagkaptenen missade bara två allsvenska fajter 2015, men det har tätnat i det egna straffområdet.

Lloyd Saxton gjorde inte bort sig i sin allsvenska debut mot Kalmar FF, Jonathan Malmberg har fått vara hel under försäsongen och tagit kliv framåt.

Bredd finns, men är spetsen tillräckligt vass när trycket mot det egna målet blir påtagligt och inlägg efter inlägg bombas in från alla håll och kanter? Luftrummet får inte vara en frizon för instormande huvudspelare.

Backlinjen 2

Robert Lundström försvann redan i somras till Vålerengen, under förvintern flyttade Jón Gudni Fjóluson till IFK Norrköping och så sent som i februari såldes Joakim Nilsson till IF Elfsborg. Det är tre fjärdedelar av backlinjen våren 2015.

Totalt sett har GIF gått back på renodlade backar även om Eric Björkander har hämtats in från Mjällby. Så här en vecka före den allsvenska premiären är GIF oroväckande tunna i mittlåset där Varbergsförvärvet och mittfältaren Robin Tranberg bildar första mittbackspar med Marcus Danielson.

Lägg där till att GIF släppte in 52 bollar i Allsvenskan i fjol. Bara Åtvidaberg och Falkenberg var värre.

Läs mer: Mittbacken kan missa GIF Sundsvalls allsvenska premiär

Mittfältet 4

Här finns landslagsspelare och därmed kvalité. När Rúnar Sigurjónsson bestämmer sig har han få övermän i Allsvenskan. I år får islänningen sällskap av sin landsman Kristinn Steindórsson på vänsterkanten. En poängspelare som kommer att leverera även om hans försäsong har varit så där.

Här finns även Lars Gerson med sin serve, en finurlig och flink Robbin Sellin, ett lättare lokomotiv i Sebastian Rajalakso och den egna produkten Erik Granat som väntar på att få brisera.

Anfallet 3

I modern tid har konkurrensen längst uppe på topp aldrig varit tuffare i GIF Sundsvall. Fjolårets bäste målskytt, med åtta fullträffar, vindsnabbe Pa Dibba känns given.

Men sen? Ska man tyda försäsongen verkar bollskicklige Siriusförvärvet Stefan Silva vara tvåa framför den mer hårdhudade och oömma duon Shpetim Hasani och Johan Eklund.

I kulissen stryker unge Peter Wilson omkring och när vi summerar anfallsbeståndet så är ingen forward den andre lik. Det skapar möjligheter.

Tränare 2

Om första året i Allsvenskan är en prövning, så säger den slitna klyschan att det andra alltid är ännu tuffare. Cedergren och Franzén ska ha all cred för att de lotsade GIF Sundsvall till en tolfte plats i Allsvenskan 2015.

Visar det sig under 2016 att tränarduon har utvecklat GIF Sundsvalls spelidé ytterligare ska herrarna ha ett högre betyg.

Oavsett om de väljer att vänta in i det längsta med att iscensätta byten eller inte.