Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blir december på bioduken i Sundsvall

Smit från julstöket eller varva ner efter julfirandet. December blir en stark biomånad.
– Veckan innan jul är det nog ganska lugnt, men sedan från juldagen är det hysteriskt en bra bit in i januari, säger Elisabeth Eng Åkerlund, chef på Filmstaden.

Kring jul brukar trycket på biograferna vara högt och på Juldagen har flera filmer premiär. Bland andra filmen baserad på succéromanen "En man som heter Ove"

– Vi har ju "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" i färskt minne och den blev ju en succé på bio. Det hänger mycket på skådespelarna, då var det Robert Gustavsson och nu Rolf Lassgård, och han är ju minst lika älskad, säger Elisabeth Eng Åkerlund.

Att den filmen kommer locka många besökare är hon säker på. Men innan dess har ett annat dragplåster premiär. Den 16 december är kanske ett datum som många fantaster redan markerat i almanackan. Då har nämligen Star Wars: The force awakens" premiär.

– Star Wars är så pass gammalt så den kan locka ett helt spektra av åldrar. Jag skulle inte bli förvånad om det blir köer då, vi riggar för det, vi tror på den.

I fjol blev Sune i fjällen den stora familjefilmen i december. I år kan det bli "Tsatsiki, farsan och olivkriget" som fyller den platsen.

Förutom de här tre filmerna som är de stora publikdragarna finns det fler filmer att lyfta under december.

– Spionernas Bro som har premiär i slutet av november tror jag kommer vara bra, den är med Tom Hanks och han är ju aldrig dålig. Sedan är det två filmer som heter Joy och Carol som båda handlar om starka kvinnor. De filmerna har premiär på juldagen, säger Elisabeth.

Att juletid också blivit synonymt med biotid tycker inte Elisabeth är så konstigt.

– Man är trött på att sitta hemma med släkten och äta julmat och vill ut och röra på sig lite. Innan jag började här gick vi också på bio på juldagen, det var inte alls ovanligt. Dels har man tid och är ledig och så finns ju de här filmerna som man kan samla hela familjen kring. Man kan ju inte åka skidor varje dag, säger hon.

För den som vill knapra popcorn i biomörkret i stället för att äta ännu en tallrik julmat med släkten gäller det att vara förberedd för att slippa köer.

– Det är viktigt att man försöker att köpa biljetterna innan man kommer hit. För det kommer att bli en del långa köer. Man får vara beredd på att det kan bli det under julen, säger Elisabeth.