Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blir du klimatsmart – för det är vi som kan rädda världen

Med anledning av insändaren "Klimatförändringarna kan tvinga oss till det förgångna – ett liv utan kyl, frys och andra bekvämligheter", med signaturen Pessimistisk optimist.

Jag har inget att invända mot artikeln, förutom tanken att vi måste återgå till det förgångna, för att klara miljön. Då tror jag hellre att vi kan välja en framtid med dagens teknik och "välfärd" – men på ett annorlunda sätt!

Allt vi konsumerar, genererar utsläpp av CO2e (koldioxidekvivalenter). Det finns ett enkelt och bra sätt att mäta hur mycket (lite) CO2e varje människa får göra av med, för att vi ska rädda världen åt våra barn och barnbarn.

Läs även: Hållbarhet är bredare än rena miljöfrågor

CO2e är ett mått på utsläpp av västhusgaser, som räknar om hur stor påverkan på växthuseffekten varje sorts gas har, och ger de farligaste utsläppen högre poäng. Med hjälp av det, så har man räknat ut att varje människa får göra av med 1,7 ton CO2e på ett år, för att inte den globala uppvärmningen av världen ska fortsätta.

Medelsvensken ligger på åtta ton per år, och världsmedel ligger på sex ton per år (enligt Svenska Miljöinstitutet).

Jag tror att när vi alla har förstått, att det är vi "vanligt människor" som ska fixa det – då kommer det att gå att rädda världen!

Du kan själv gå in och testa ditt utsläpp av CO2e, på www.klimatkontot.se. För att förstå att du själv kan göra skillnad, behöver du tänka hur mycket det blir, om alla hjälps åt.

I Sverige finns cirka 4,5 miljoner hushåll.

Plasten är en stor miljöbov. Om varje hushåll som räkneexempel slänger en soppåse med plast i månaden, och minskar ner sin förbrukning till en halv påse i månaden, så blir det sex påsar plast mindre per hushåll och år – det vill säga 27 miljoner färre soppåsar med plast per år.

Bara att sluta ta plastpåsar när man handlar, gör skillnad på mängden plast man slänger. Och att köpa "påfyllnad" istället för nya förpackningar.

Om alla hushåll gör av med en färre schampoflaska per år (det blir inte många färre tvättar på ett år), så blir det en ganska stor hög – 4 500 000 schampoflaskor.

Tänk tv-apparater. Många hushåll har två eller tre tv-apparater. Bestämmer man sig för att det räcker med en tv, för att rädda världen, så blir det också en jättehög med färre tv-apparater.

Läs även: Klimatet är den viktigaste frågan för unga

Tänk så med allt du handlar. Behöver jag verkligen den här?

Tänk så med boendet. Att inte bo på fler kvadratmeter än man har behov av.

Tänk så med resandet. Samåk och kör klimatsmart, och det går att göra underbara semesterresor med tåg och/eller cykel.

Om vi alla tänker klimatsmart, och minskar våra utsläpp till 1,5 ton CO2e – då behöver vi inte gå tillbaks till det förgångna, utan kan fortsätta njuta av dagens utvecklingsnivå, men utan överflödet som finns i dag.

Så gå in och gör testet på hur mycket du förbrukar av jordens resurser, och gör sen en plan på hur du ska minska din förbrukning. Då kommer vi långt, tillsammans med de världsövergripande åtgärderna och lagarna som hela tiden görs, för att rädda vår gemensamma miljö.

Med hopp om framtiden

Elisabet Zemturis

Medlem i Miljöpartiet Timrå

Läs även insändarna:

Bli datumsmart – bra för både plånbok och klimat

Små lögnaktiga sanningar om klimathotet

Tvätta inte bilar på uppfarter och gator – Sundsvall borde införa böter

Regeringsförslag om bränslebyte – för ett bättre klimat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel