Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blir filmvåren – dokumentär om Zlatan toppar

I vår får vi möta den unge Zlatan i en ny dokumentär. "Blådårar"-regissörerna Fredrik och Magnus Gertten har plockat fram ovisade filmskatter från stjärnans tidiga karriär.
– Vi följer honom under en tid då han är under stor press, säger Magnus Gertten.

En 18-åring som ännu inte spelat sin första match i Malmö FF lyckades fånga regissörerna Stefan Bergs, Fredrik och Magnus Gerttens intresse när de började filma sin kultklassiker om laget, "Blådårar" (1998). Ett lyckokast, med facit i hand. Zlatan Ibrahimovic upphör aldrig att fascinera och när dokubröderna Magnus och Fredrik Gertten började titta igenom gammalt material insåg de att det var en liten skatt de satt på.

– Vi gillar egentligen inte att titta tillbaka men när vi upptäckte hur enormt mycket ovisat material om Zlatan vi hade började vi fundera, säger Magnus Gertten vid en presentation av den svenska filmvåren på måndagen.

Resultatet blev "Den unge Zlatan", som får biopremiär den 17 februari. Det är en ung Zlatan vi möter, som tar sina första steg i Malmö FF och sedan påbörjar den internationella karriären i holländska Ajax.

– Han upplever stark press och stor ensamhet. Vi bjuder på nya inblickar i hans liv under en tid då han ännu inte helt hade stängt dörren för medierna. Vi fick ju följa honom i två år, det som görs idag med honom är starkt sanktionerat.

Vad säger Zlatan själv om er nya film?

– Han är informerad sedan flera år om att vi gör filmen men vi har inga nya kommentarer från honom. Vi ska skicka en kopia till honom och jag tror att han kommer att tycka att vi skildrar honom med kärlek.

Flera andra starka personligheter skildras i de åtta aktuella dokumentärerna i vår. Vi får möta hiphop-dansarna Martha Nabwire och Niki Tsappos i Tora Mårtens "Martha & Niki". I "När molnen skingras" skildras sångerskan Ulla Billquists liv, liksom omständigheterna kring hennes nedtystade självmord. Och i "MonaLisa story" har filmaren Jessica Nettelbladt följt den heroinmissbrukande MonaLisa i åtta år.

Bland de svenska spelfilmerna märks Axel Peterséns ("Avalon") nya äventyrsthriller "Under pyramiden", som är delvis inspelad i Egypten. Han och skådespelarna Johan Rabaeus och Reine Brynolfsson beskriver filmen som en "Jakten på den försvunna skatten" korsat med något av Cassavetes.

– Alla rollfigurer är komplexa typer, själv spelar jag en konsthandlare som är som en slags pensionerad spion, som plötsligt blir inkastad i hetluften igen, säger Reine Brynolfsson.

Flera hyllade romaner blir också film i vår. Först ut är animerade "Bajsfilmen – Dolores och Gunellens värld", där rösterna i detta charmiga och egna universum görs av Mia Skäringer, Klara Zimmergren och Rikard Wolff. Jessica Schiefauers "Pojkarna" har blivit till film av Alexandra-Therese Keining ("Kyss mig"). Och i mars tar Kristian Lundbergs "Yarden" plats på filmduken i Måns Månssons ("Hassel") regi. (TT)