Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blir nyårsfirandet

Tal, nedräkning och ett påkostat fyrverkeri i hamnen.

Nu utökas det årliga nyårsfirandet i Sundsvall.

– Det här är stort och fint för mig, säger teaterchefen Iso Porović, som ska hålla talet.

Att det nya året i Sundsvall firas in med fyrverkerier i hamnen har blivit något av en tradition. Men redan tio minuter innan tolvslaget är det dags för årets nyhet. Iso Porović inleder med att hålla ett nyårstal.

– Det är första gången jag har fått äran att göra det här. Jag ska prata om Sundsvall och om stadens skönhet, säger chefen för Teater Västernorrland.


Nedräkning

Iso Porović kommer att tala i ett par minuter och räkna ner till tolvslaget då fyrverkerierna sprakar i gång.

– Han kommer att stå på ett litet podium och prata. Tidigare år har människor stått utspritt över hela området och vi hoppas att de ska står mer samlade nu. Det är upp mot 20 000 människor i rörelse under kvällen, säger projektledaren Carolina Durango.

För sjunde året i rad är det Eje Berglunds företag som sköter avfyrandet av fyrverkerierna.

– Storleken på programmet är ungefär som i fjol, kanske lite större till och med. Det håller på i åtta minuter, det är ett rätt långt program men de har en hyfsad budget där uppe, säger Eje Berglund.


Satsning

Kostnaderna för årets firande har enligt marknadschefen Maria Åslin på Näringslivsbolaget landat på 140 000 kronor. Förutom Sundsvalls kommun är det åtta företag i Sundsvall som också står för notan.

– Nyårsfirandet är ett evenemang i satsningen Julstaden Sundsvall som även har innehållit Lyslördag och Skyltsöndag. Tillsammans har vi lagt närmare en miljon kronor på de här evenemangen och gjort marknadsföring i städer som Östersund, Örnsköldsvik och Umeå, säger Maria Åslin.

Både Maria Åslin och Carolina Durango hoppas att nyårsfirandet kommer att utvecklas mer kommande år.

– Vi planerar att ha nomineringar och att man ska få rösta på vem man vill ska tala, säger Maria Åslin.