Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blir skolans besparingar

Ett nattis och tre öppna förskolor stängs. Bidraget till kulturskolan minskas med över tio procent.
Så lyder ett hemligt sparförslag inom kommunen.
Dessutom försvinner bidraget till "Kom ut" och den museipedagogiska verksamheten.

Barn- och utbildningsnämnden i Sundsvall har haft ett hårt sparbeting över sig inför kommande år.

Cirka 20 miljoner klarades av vid novembermötet. Då gavs också i uppdrag att 8 miljoner ska sparas av de cirka 35 miljoner som satsas på icke lagstadgad verksamhet.

Det finns ett färdigt och mycket hemligt förslag som det ska MBL-förhandlas om på måndag och därefter offentligöras inför barn- och utbildningsnämndens sammanträde den 17 december.

ST kan redan idag presentera de viktigaste detaljerna i detta sparförslag.

n En redan utsedd nattöppen förskola, eller nattis i dagligt tal, läggs ned. Verksamheten, som omfattar tre förskolor, kostar idag 9,3 miljoner och besparingen blir lite drygt 3 miljoner kronor.

n Tre redan utsedda öppna förskolor läggs ned. Där är förvaltningen inne på att värna mest utsatta bostadsområden som bland annat Nacksta och Skönsberg. Förutom på dessa platser finns öppna förskolor i Bredsand, Skönsmon, Granloholm, Kulturmagasinet, Ljustadalen, Matfors, Njurunda och Stöde/Nedansjö. Denna kostnad är totalt 2,5 miljoner kronor och besparingen är på mellan en halv och en miljon.

n Den avgiftsfria kulturskolan kostar idag 18 miljoner kronor. Här blir besparingen 2 miljoner. Lösningar finns utan någon större dramatisk förändring.

n Barn-och utbildningsnämnden bedriver idag två verksamheter tillsammans med kultur- och fritid. Det är "Kom ut" på Södra berget där skolelever ska få lära sig allt om allemansrätten, uteliv med mera. Det andra är en museipedagogisk verksamhet på Norra berget. Här sparar barn- och utbildningsnämnden in sin del av bidraget, drygt en miljon kronor.

Vad som händer med dessa verksamheter är ännu oklart eftersom kultur- och fritidsnämnden inte har för avsikt att dra in bidraget.

När deras tjänstemän i onsdags visade upp ett sparpaket (hemligt förstås) på 3,4 miljoner fanns nämligen inte dessa verksamheter med som sparalternativ.