Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så började det

Annons

Den som fick den fruktade sjukdomen lungsot (tbc) blev isolerad på Sanatoriet. Det fanns inga mediciner men man kunde få kvävgas.

Främst bestod vården av sängläge och vila och patienterna kunde få ligga i utehallar när det inte var över 15 grader kallt.

Inga frisörer eller tandläkare vågade tjänstgöra på Sanatoriet.

Det fanns en kiosk och den som inte fick vara uppe, kunde få handla på avdelningen ett par gånger i veckan.

För att tillvarata patienternas intressen beslöts att bilda en förening för lungsjuka och första mötet hölls i Folkets hus i Sundsvall den 5 september 1940.

Namnet på föreningen blev Medelpads lungsjukas konvalecentförening.

Medlemsantalet ökade till 170 personer det första året och den 21 december 1944 kunde föreningen hålla möte i egna lokaler på Skolhusallén 23.

Det fanns också en kommitté kallad De partiellt arbetsföras samarbetskommitté, den bestod av blinda, vanföra och lungsjuka. Kommitténs uppgift var att arbeta för de intressen som var gemensamma för dessa grupper.

1961 togs det beslut om att hjärtsjuka också skulle tillhöra Lungsjukas förening och därmed ändrades namnet till Föreningen för hjärt- och lungsjuka.

1966 fick föreningen ett nytt kontor på Östra Långgatan 37 och det var kommunen som betalade insatsen och hyran.

Målsättningen i dag är att:

Att ta vid där sjukvården slutar och bedriva förebyggande och hälsofrämjande verksamhet

Att verka för information och upplysning om hjärt- och lungsjukas förhållanden

Att genom minnesfonden ge ekonomiskt stöd till medicinsk forskning och utbildning för personalen vid Sundsvalls sjukhus och för primärvården inom Sundsvalls kommun.

Att ur 40-års Jubileumsfonden ge bidrag för medlemmars sjukhusvistelse, vid hjärt- kärl- och lungsjukdomar, om den sammanlagda tiden överstiger 10 dagar/år, samt för vistelse på regionssjukhus och konvalecenthem.