Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så dejtar du bäst i sommar

Nu är den bästa dejtingsäsongen här.
I Sundsvall lever närmare 25 000 personer ensamma.
Är du en av dem?
Här ger dejtingexperten Linnea Molander sina bästa tips.

Enligt statistik från Statistiska centralbyrån lever 17 088 personer ensamma utan barn i Sundsvalls kommun. Ytterligare 7 078 personer är ensamstående men har barn upp till 24 år.

Det ger drygt 24 000 singlar i kommunen. Och vilken är en bättre tid att vara singel än sommaren?

– Folk kliver ut ur skalet både bokstavligt och emotionellt. Allt blir mer avslappnat och öppet, säger dejtingexperten Linnea Molander, bloggare på dejtingsajten Match.com.

Hon kallar sig själv "stark förespråkare" av aktivitetsdejting. Skippa alltså bion, middagen eller en öl på stan – och gör något kul. Enligt Linnea Molander är det bättre att skjuta lerduvor eller gå på konstutställning än att berätta om sitt skytte- eller konstintresse över en fika.

– Så att inte huvudaktiviteten blir att sitta ner och lära känna varandra. Bjud i stället in varandra i varandras världar, säger hon.

Linnea Molander tipsar singlar att vidga sina sociala kontaktytor för att träffa intressanta personer – eller använda någon av alla dejtingappar eller -sajter som finns.

– Hela livet har flyttat ut på internet så det är ett smidigt sätt att få kontakt med folk. Eller gå ut i världen och säg hej.

Och våga fråga.

– Det är sårbart att visa intresse, men det är det för alla. Vi är alla rädda att få nej, säger Linnea Molander och fortsätter:

– Säg att du ska iväg och göra något awesome och att den du är intresserad av borde hänga med. Då lägger du inte hela din självbild i om du får ja eller nej, för du ska fortfarande iväg och göra något i din awesomeness.

Samtidigt är det fullt tillåtet att ställa krav på den du dejtar, enligt Molander. Men tänk på att din träff förmodligen gör samma sak.

– Utgå från dig själv och försök hitta någon som passar det du söker. Du kan ställa krav så länge du själv kan matcha dem.

Kan man vinna något på att sänka sina krav?

– Visst finns det en poäng med att sänka sina krav, om dina krav är en försvarsstrategi på grund av rädsla att bli sårad.

Enligt Linnea Molander är flörtande en social färdighet som går att träna upp. Men det gäller att ta för sig.

– Det finns en märklig föreställning om att kärleken kommer när den kommer. Att den dyker upp utan att du behöver göra någonting. Så ser vi inte på något annat i livet, men det är lika möjligt att utveckla kärlekslivet som karriären eller hälsan.

Fotnot: Statistiken är från 2014.