Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så får ni fler unga att starta företag

Hur ska unga vilja och våga välja ett liv som företagare? Nyföretagandet bland unga i Västernorrland mellan 18 och 25 år minskade marginellt med 1 procent under 2016 jämfört med året före. Att fler startar företag är livsviktigt för länet. Därför måste nu Västernorrlands riksdagsledamöter arbeta för att sänka trösklarna till småföretagslivet.

Det har aldrig varit enklare att starta, driva och utveckla sitt företag. Allt fler sköter dagliga rutiner i mobilen och med e-handel kan man öka sin marknad utan stora investeringar. I dag drömmer varannan svensk mellan 18 och 29 år om att starta företag, enligt en Sifoundersökning från hösten 2016.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Ändå väljer många bort eget företag. Det vanligaste skälet är rädsla för ekonomisk otrygghet vid exempelvis sjukdom. Regeringens senaste förslag om nya sjukregler är ett steg i rätt riktning, men det räcker inte – trygghetssystemen är fortfarande utformade för anställda, inte företagare.

Fyra av fem nya jobb skapas i små och medelstora företag. Att inte ta till vara ungas företagsdrömmar innebär många missade arbetstillfällen.

Vi vill att länets riksdagsledamöter ska arbeta för tre viktiga förändringar:

■ Skapa en företagsform mellan enskild firma och aktiebolag. En företagsstart som inte går som planerat kan påverka privatekonomin under lång tid. Samtidigt är kravet på 50 000 kronor i aktiekapital i privata aktiebolag ett hinder för många.

■ Det finns 100 000 företag som behöver snart nya ägare när de nuvarande går i pension. Ge Tillväxtverket i uppdrag att underlätta generationsväxlingen. Matcha seniora företagare med unga som kan driva deras välmående verksamheter vidare.

■ Förenkla för företagare att delta i offentliga upphandlingar. Marknaden är gigantisk, köparna stabila och konkurrensen svag. Andelen småföretagare som deltar i offentlig upphandling är fortfarande låg i Sverige.

Sveriges ekonomi är urstark just nu, och då är det lätt att glömma var de nya jobben skapas. Västernorrlands riksdagsledamöter behöver underlätta för alla unga som drömmer om småföretagslivet.

Boo Gunnarson

Företagarexpert på Visma Spcs

Läs även:

Politiska majoriteten satsar på småföretagarna: "En prioriterad fråga för oss"

Ewa Lindstrand (S): Det är företagens uppfattning som speglas – respektera det

M: Att förenkla för företagen är att säkra framtiden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel