Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så fixar du din festfrisyr till nyårsafton

För platt, för lockigt eller bara helt omöjligt att få till din festfrisyr.
Här får vi tipsen av Katarina Stenholm som man inte kan vara utan.
– Hårspray, tuperingsborste och locktång är ett måste om det ska hålla hela kvällen.

Katarina Stenholm har känsla för hår. Här ska fyra frisyrer skapas. Två olika uppsättningar på Jenny Sjöholms långa hår, och Marie-Louise Skoogs korta frisyr ska stylas i en lite striktare och en coolare variant.

– Jag har valt frisyrer som alla kan göra, om man lägger ner lite tid, säger hon.

För att få stadga på håret lockar Katarina det med en kontång, hon börjar från hårfästet och ut för att få volym i hårbotten. Systematiskt går hon genom hela håret, därefter tar hon fram en speciell tuperingsborste och efter varje del av håret som hon tuperat sprayas det med fast hårspray.

Jenny ser ut som en punkare och tittar frågande på Katarina.

– Lugn, det här är bara början, svarar Katarina och sprejar på det tuperade.

För att få fyllighet i frisyren tar Katarina fram en "donut" en håraccessoar som liknar en munk. Hon placerar den på vänster sida ganska långt ner.

Den används flitigt av flickor som tränar gymnastik. Den hjälper till att få en stram och hållbar frisyr.

Målet är att frisyren inte är för strikt utan lite busig och stökig, men ändå elegant. Det går åt en hel del spray.

Efter tuperingen kammar hon försiktigt rent passéerna, men inte helt.

– Jag vill inte att det ska se ut som ett skatbo, säger hon.

Katarina har skapat frisyrer i över 20 år. Bitarna föll på plats under en praktik hos Perssons frisörer. Här fick hennes kreativitet komma till sin rätt och kollegorna var toppen.

– Jag kände för första gången att jag hamnat helt rätt, och så är det än i dag.

Balans och proportioner är a och o. När allt är uppsatt ska överhåret forma frisyren. När det är en lös håruppsättning blir det blir mycket frihandsteknik.

– Det finns inga regler, man får följa kundens hår och hitta formen som passar, säger Katarina.

De flesta som vill skapa sig en festfrisyr vill inte att det ska vara så strikt, utan mer en normal, lite lös uppsättning.

Marie-Louise Skoog har långa längder trots sitt korta hår. De ska också lockas för att få stadga, men nu använder Katarina en traditionell locktång. Det tuperas och sprayas.

Men före sprayen tar Katarina en klick vax. Hon gnuggar den mellan sina händer, för att få den mjuk och lättapplicerad. Vaxet är matt och upplevs inte som fett och gör håret följbart.

– Det behövs ungefär lika mycket som en böna är stor, säger Katarina.

Stylingen för hennes första frisyr är en 60-talsinspirerad look. Den långa luggen ligger tungt slätt och snett över ena ögat.

– Det är så här jag brukar få till min frisyr, säger Marie-Louise och känner sig snygg.

Det är lättare att variera frisyrer med kortare hår med lite längre längder enligt Katarina och har man stora örhängen kan man hoppa över håraccessoaren.

Nu är det dags att "pimpa" Marie-Louise styling.

– Jag har tänkt en högre lite kaxigare frisyr. Det är fint att arbeta med olika strukturer i ett hår. Även om det inte blir så lockigt i ett kort hår så blir det rörelse.

Marie-Louise tittar nyfiket på och kommer att testa den här frisyren igen.

– Det blir jättesnyggt, säger hon och speglar sig.

Jennys nya festfrissa är även den uppbyggd med en donut. Nu sätts den högt upp på hjässan med en vanlig hårsnodd under. Sedan trär Katarina "munken" och nålar fast håret runt om för att täcka och ge snygg form. Hårnålarna som hon använder är lite längre än standard och rekommenderas vid längre hår.

– Jag fäster in det på frihand, ser formen och känner mig fram hur jag vill att det ska vara, säger Katarina Stenholm och granskar frisyren.

För att lägga till lite glamour som glimmer och fjädrar har Katarina lånat smycken och håraccessoarer från Glitter.

– Det här med att styla frisyrer är det roligaste i mitt yrke, säger Katarina Stenholm.

Modellerna är supernöjda och ska hem och testa själva.