Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så fixar du en grönare jul

Skippa plastgranen, sätt en timer på julbelysningen och servera ekologisk nubbe – med enkla medel kan julfirandet bli mer klimatsmart.

När det ska stökas inför julen är klimatfrågan kanske inte den högst prioriterade. Men Naturskyddsföreningen har märkt att folk frågar om hur julen kan göras miljövänligare, och presenterar därför några tips.

– Många tänker på klimatet nu, säger Anders Grönvall på Naturskyddsföreningen.

Bland det som har mest inverkan på klimatet under julhelgen är resandet. Att lämna bilen och i stället boka en tågbiljett är ett sätt att minska utsläppen. Är biljetterna slutsålda är det näst bästa att ta bussen till och från firandet.

Valet av gran kan också göra skillnad. Många granar som säljs är odlade i Danmark och har transporterats långt. Plastgranar har fraktats från Asien och ädelgranarna kräver mer konstgödsel och bekämpningsmedel än andra sorter. Det grönaste grantipset är att köpa en närproducerad, svenskt träd.

– Det enklaste är maten. Man kan ha ett grönare julbord genomgående. Och ekologiskt, säger Anders Grönvall.

Ekologiska alternativ finns för sill, skinka och nubbe. Att minska på kötträtterna till fördel för vegetariska alternativ eller välja vilt kött är också klimatvänliga val.