Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så förevigar du norrskenet

Nyanser av grönt ljus pulserar på vår svarta natthimmel.
Det kallas norrsken och är det mest spektakulära ljusfenomenet som finns.
Fotografen Pär Olert tvekar inte att ge sig ut i natten och fånga det.

Under några av höstens kalla stjärnklara kvällar har norrskenet dansat för oss.

– Vi får prognoser från England och under en period nu har det varit stor aktivitet på solen, säger metrologen Sverker Hellström på SMHI.

Många försök har gjorts för att fånga det spektakulära fenomenet och sociala medier har fullkomligt svämmat över med bilder på det märkliga ljuset. Men det är långt i från enkelt. För fotografen Pär Olert väcker norrsken ett fint barndomsminne. En natt väcktes han av sina föräldrar och de tog med honom ut i mörkret.

– Då fick jag se norrsken för första gången i mitt liv och det var så läckert.

Här delar Pär med sig av sina bästa råd hur man lyckas fånga det.

Hur gör du för att få bilden skarp?

– Det viktigaste är att man har ett stativ. Nattfotografering kräver långa slutartider och då är ett stativ ett måste, annars skakar man kameran och det blir oskärpa.

Vilka inställningar har du på kameran?

– Jag kör alltid manuellt när jag fotograferar nattbilder. Slutartiden brukar vara på cirka 20 till 25 sekunder, tar man längre tid så uppstår stjärnspår – man ser jordens rörelser i stjärnorna. De blir mer som små streck. Jag balanserar med bländartal och ISO för att få rätt exponering. Jag använder oftast ett vidvinkelobjektiv för att få med så mycket som möjligt av himlen.

Man får prova sig fram lite med skärpan, men med vidvinkelobjektivet på kameran och så ställer jag in skärpan på "oändligt läge" eller strax före, så brukar det bli bra. Ta några bilder och se så att skärpan sitter.

Hur ska man bygga upp bilden?

– Jag brukar tänka på att ha något i förgrunden som ett träd eller liknande. Det kan tillföra det lilla extra. Ett tips är att lysa upp ett objekt, en människa, ett träd eller ett hus med en blixt, det kan bli en cool effekt.

Redigerar du dina bilder och i så fall hur?

– Jag redigerar alltid mina bilder. Programmet Lightroom räcker långt och är inte lika krångligt som Photoshop. Nattbilder är extra viktiga att redigera, för att få fram det där lilla extra i bilden. Här är det bara att prova sig fram, ljusa upp, mörka ner vissa områden, lägg på mer mättnad där det behövs, lite klarhet och skärpa, samt kontrast. Detta kan göra underverk.

De flesta använder sina mobilkameror i dag, vad kan du ge för tips till dem?

– Jag har provat en app till min smartphone som heter camera+ Då kunde jag ställa manuell slutartid och jag använde stativ. Det blev inte så bra. Mobilernas kameror är inte gjorda för att klara av nattfotograferingar men man kan alltid prova.

Det är utmaningen att fånga det speciella och mäktiga i vår natur som får Pär att fortsätta att fotografera. Norrsken, stjärnhimlar eller blixtnedslag är några av de nattliga äventyr han tagit med sin kamera på.

– Jag vill ge rådet att gå ut och fota, sitt inte inne och tänk för mycket. Det är den praktiska kunskapen som är den bästa.