Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så förvandlas Drakborgen i Birsta – öppnar världsunikt träningsparadis

Det gamla leklandet borta och nu byggs Drakborgen om till ett träningscenter.
I april öppnar nya Freemovr i Birsta – en unik anläggning för funktionell träning.
– Det känns väldigt spännande, säger ägaren Martin Frölander.

Vilken typ av verksamhet som ska flytta in i Drakborgens gamla lokaler har hållits hemligt. Nu kan vi berätta att en helt ny typ av träningsanläggning kommer att öppna redan inom ett par veckor.

– Vi satsar på att öppna den 6 april och då hoppas vi att det blir fullt hus, säger värmlänningen Martin Frölander som bland annat startat Andys Lekland tidigare.

Lokalerna byggs för tillfället om för att anpassas när Freemovr startar upp.

– Freemovr är förmodligen Sveriges mest spännande satsning inom träning och aktivitet. Min ambition är att alla ska röra på sig regelbundet och då måste det vara kul, spännande och lustfyllt. Vi vill skapa en arena där vi samlar utövare inom vad vi kallar för Free Movement Sports. Det är ett samlingsbegrepp för aktiviteter och sporter som bland annat parkour, freerunning, tricking och street workout samt annan typ av kroppsviktbaserad träning som studsmattor, säger Frölander och tillägger:

– Varje vecka kommer vi att ha ungefär 70 instruktörsledda träningspass så att alla enkelt kan få möjlighet att börja med dessa sporter. 

Läs mer: Drakborgen lägger ned – hemligt vad som händer med lokalen

Lokalen byggs om till olika aktivitetsområden för att passa de olika sporterna. Det innefattar en stor parkourbana, en hoppanläggning med drygt 50 studsmattor, en yta där olika trickövningar ska hållas och en plats med en större stålställning där olika övningar i street workout kan utföras.

– Vi har hållit på ett bra tag för att designa den här anläggningen. Det finns ingen motsvarighet till den här anläggningen i hela världen, säger Martin Frölander.

Vilka vänder ni er till?

– Vi vänder oss primärt till grupper som är intresserade av funktionell träning och träning som har med kroppen att göra. Sedan om man är åtta, 18, 28 eller 38 har vi mindre intresse av. Det viktigaste är att man ska röra sig och ha kul.

Tanken är att öppna fem liknande anläggningar runt om i Sverige under 2016.

– Vi har under ganska lång tid försökt hitta ett koncept som är tilltalande för ungdomar, yngre vuxna och barn som saknar roliga miljöer för att träna och röra sig i. Det här kommer att växa, säger Frölander.

Varför öppnar ni i Sundsvall?

– Sundsvall känns spännande. Vi har haft en bra dialog med fastighetsägaren och det är ett bra handelsområde. Vi tror också att det finns ett bra underlag för de här sporterna här.

Läs mer: Drakborgen AB försatt i konkurs – med skulder på 700 000 kronor

Förutom träningsdelarna så kommer det även att finnas ett café i lokalen och totalt kommer det att krävas omkring 25 anställda för att driva den nya anläggningen.

Konkurerar ni med den de andra två leklanden här i Birsta?

– Absolut inte. Vi ser det här som ett komplement för de äldre barnen som lämnar leklanden vill komma hit, träna och leka och ha kul.