Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så förvandlas julgranen till värmeenergi

Tjugondag knut står runt hörnet och då ska julen ut. För att undvika böter och i stället utvinna värmeenergi så gäller det att slänga granen på rätt ställe.

Annons

Tomas Wikner är avfallsrådgivare och han säger att det finns två bra sätt att återvinna julgranen.

– Antingen kan man kapa ner granen i mindre bitar och lägga den i den gröna soptunnan för brännbart avfall. Alternativet är att man åker till någon av våra återvinningsstationer och lämnar den där.

Han tillägger att om man bor i flerfamiljshus och har ett grovsopsrum så går det bra att kapa granen och lägga den i de gröna soptunnorna där.

Man ska inte slänga granen ute i skogen eller på gatan.

– Det räknas som nedskräpning och då kan man få böter, säger Tomas Wikner.

När granen återvinns på rätt sätt bränns den upp och genererar värmeenergi i form av fjärrvärme.

Hur mycket värme blir det av en gran?

– Svårt att säga men en gran brinner rätt fort så det blir inte så mycket värme men är det många granar så blir det en del ändå, säger Tomas Wikner.

Enligt Tomas Wikner är det bättre för miljön att ha en riktig gran än en platsgran. Om granen inte blir fjärrvärme så flisas den upp och komposteras.

– Men det bästa ur miljösynpunkt är att inte ha någon gran alls.