Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så halverar vi viltolyckorna

Vi har omkring 47 000 viltolyckor, som kostar oss omkring 35 miljarder, och i medeltal 13 döda och 2 200 invalidiserade människor per år. Orsakerna till att viltolyckorna ökat snabbt på 2000-talet är de snabbt ökande rovdjursstammarna, samt att stordelen av våra vägar omges av två gröna väggar. När bytesdjur jagas av rovdjur så skenar de och ser sig inte för när de ska passera en väg och då smäller det ibland.

Åtgärdsförslag: Sätt in 100 000 arbetslösa att siktröja och stamkvista 30 meter på sidorna av vägarna. Minska radikalt de fyra stora rovdjursarterna. Det räcker med vardera 100–150 järv, lo och vargar och 1 500 björnar. I dag har vi fyra–fem gånger så många, vilket har till följd de många viltolyckorna samt att rennäringen håller på att slås ut. Antalet slaktade renar har nästan halverats på 2000-talet. Huvudorsaken till det är att björnen lärt sig att stå i kalvningslandet när vajorna kalvar på våren och äta sig proppmätt varje dag. Och renägare har inte rätt att försvara sina djur utan kan bara titta på. Minst halvdussinet unga samer har tagit livet av sig då de inte stått ut med den makabra situationen.

Vidare har alla glömt att vargen är huvudvärd för den farliga dvärgbandmasken, som om den angriper den mänskliga hjärnan är dödlig. Den bästa lösningen på nämnda problem är att göra upp med samerna, att de mot en väl tilltagen ersättning påtar sig att hysa de fyra stora i Lappland. Samtidigt tar vi i princip bort järv, lo och varg i de övriga landskapen. Vi har omkring 200 samefamiljer, som försöker leva på rennäringen. Vi kunde erbjuda dem tio miljoner och övriga renägare en miljon i ersättning, och skulle ändå ha kvar drygt 25 av de 35 miljarderna som viltolyckorna kostar oss. Med ovan förslag genomfört och fördelen med gles trafik i Lappland tror jag att de svåra viltolyckorna skulle minska med 75 procent.

Besparing: 26 miljarder = 3 500 per skattebetalare. Bingo!

Läs fler insändare här:

Billist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel