Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så hamnade Alagie Sosseh i Ånge

Han har mött Manchester Uniteds anfallare Chicharito, spelat i Allsvenskan med Hammarby och haft Henrik Larsson som tränare.

Nu har fotbollen tagit Alagie Sosseh till en plats han aldrig kunde drömma om.

– Mitt mål är att hjälpa klubben till division II, säger Ånges nyförvärv.

Att säga att fotbollsspelaren Alagie Sosseh har en turbulent tid bakom sig är en grov underdrift.

Han började med att skriva på för hårdsatsande AFC United i division I, en klubb med drömmar och visioner om Allsvenskan och som nyligen blev omskriven i det svenska fotbollsmagasinet Offside.

– Laget var helt nytt och vi hade 17 nya spelare. Det var höga ambitioner och vi hade ett jättebra lag, men vi fick för kort tid, berättar Sosseh om den struliga starten i AFC när Dagbladet träffar honom.

AFC fick en ny tränare alldeles innan seriestart och inledde säsongen med flera poängtapp i rad då ville inte klubben betala ut full lön till spelarna med de bästa kontrakten.

När Alagie Sosseh därför, tillsammans med några andra rutinerade spelare, bröt med klubben i våras var transferfönstret stängt och han åkte till Norge för att spela med Birkebeineren i tredjeligan.

Där gjorde Sosseh succé och skrev på för Fredrikstad i Adeccoligan, andradivisionen. Den övergången stoppades av det norska regelverket som ansåg att han spelat i för många proffsklubbar under året.

– Spelarfacket i Norge gick in i ärendet och var på min sida. Det blev en stor grej i Norge, jag fick göra tv-intervjuer och pratade med alla de stora tidningarna. Det blev en jättesnackis och norska fotbollförbundets president var till och med på min sida och sa att jag borde bli spelklar, säger Alagie Sosseh.

Så blev det inte och Sosseh hamnade i Ånge.

Division III-klubben hade därmed värvat en spelare som gjort landskamper för Gambia, spelat i Allsvenskan med Hammarby och som haft Henrik Larsson som tränare i Landskrona.

Varför blev det Ånge?

– Vi bröt kontraktet med Fredrikstad och skrev ett nytt över nästa år istället, och tanken var att åka hem till Stockholm för att spela division III-fotboll under tiden, eftersom transferfönstret för proffsklubbarna hade stängt. Då fick jag frågan om jag ville åka till Ånge.

Alagie Sosseh nappade på erbjudandet.

– Här får jag spela matcher som betyder något och samtidigt fixade klubben ett bra jobb under tiden, säger han.

Tre matcher senare har Ånge tre raka segrar (3-1, 10-1 och 3-2) och leder Division III Mellersta Norrland.

– Jag hade aldrig hört talas om Ånge förut. Sundsvall och Östersund känner jag till, och när jag fick höra att det låg mellan de ställena blev jag sugen eftersom jag känner många i båda städerna, säger han.

Fotbollsmässigt vill han nu spela upp klubben i tvåan. I debuten gjorde Sosseh mål i seriefinalen mot Östersund och sedan dess har han spelat 90 minuter i varje match i en central mittfältsroll för serieledaren Ånge.

– Här handlar det inte så mycket om mig som spelare och hur många mål jag gör. Mitt mål är att se till att Ånge spelar i division II nästa år, säger han.

När uppdraget är avslutat i Division III Mellersta Norrland åker Alagie Sosseh tillbaka till Norge. Nästa år väntar spel med Fredrikstad i Adeccoligan. Sedan återstår det att se vart fotbollen för honom nästa gång.

– Jag ser fram emot att få göra debut för Fredrikstad och att vi förhoppningsvis går upp i Tippeligan. Sedan vet man aldrig, fotboll är färskvara, säger Alagie Sosseh.

Han om någon vet.