Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så här fungerar läxhjälpen

Replik på "Var finns kommunens gratis läxhjälp?" ST 14 december.

Elisabeth Walfridsson anklagar den styrande majoriteten för att inte leva upp till det politiska målet att införa gratis läxhjälp. Läxor är ett brett begrepp i sig. Vad det handlar om är att eleverna får förutsättningar från skolan att nå målen oavsett hemmets förutsättningar. Walfridsson minns säkerligen hur den tidigare regeringen införde rut-avdrag för läxhjälp i hemmet – något som bara gynnar de mer välbeställda eleverna.

Att vi lyfter frågan i vår budget är även en uppmaning till skolorna att fundera över hur och varför eleverna kan stimuleras till att lära sig mer. För att citera Johanna Örnehag, rektor på Skönsmons skola, som skriver: "Målet med de eventuella läxor vi har på skolan är att de har ett tydligt syfte och är tydligt avgränsade, vilket innebär att vi erbjuder eleverna det stöd de behöver för att genomföra/ klara eventuella hemläxor på egen hand. Min bedömning är att Skönsmons skola lever upp till de politiska intentionerna".

Dagsläget vad gäller läxhjälp och annat extra stöd för skolarbete ser ut som följer:

Våra två gymnasieenheter erbjuder läx- och studiestöd - Hedbergska via Mattecentrum som är en volontärorganisation och Västermalm via sitt kunskapscentrum dit elever kan komma och få hjälp av lärare.

När det gäller grundskolan så är det vanligt att elever som går på fritids får hjälp där. Exempel på detta är Stöde skola, Bosvedjeskolan och Österro skola.

Även på vissa grundskolor finns volontärorganisationer på plats. Gångvikens skola, Hellbergsskolan och Nivrenaskolan har fått ta del av ett sådant stöd.

De skolor som i dag erbjuder stöd under skoltid för skolarbete är Ankarsviks skola, Bergsåkers skola, Bosvedjeskolan, Bredsands skola, Hagaskolan, Hellbergsskolan, Höglundaskolan, Lidens skola, Lucksta skola, Sundsvalls Montessoriskola, Stige skola, Sticksjö skola, Södermalmsskolan, Vallens skola (efter behov), Vibackeskolan och Österro skola.

Ljustadalens skola kallar satsningen för Bonustid i skolan. Solede skola har inte begreppet läxor överhuvudtaget men vi kan utgå från att skolan jobbar efter samma kunskapsmål.

Vissa av dessa skolor har erhållit statligt stöd för att genomföra satsningarna, andra anser inte ha ekonomin att genomföra satsningarna. Vi tycker fortsatt att stöd i olika former är otroligt viktigt. Därför fortsätter vi arbeta aktivt med frågan för att alla elever ska ha goda chanser att klara skolan.

João Pinheiro (S)

Ordförande barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel