Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så här genomsjukt är läget i skärgården: "Båtfyllon" konstrueras genom en lagskrivning

Utmed våra kuster organiserar sig numera vanligt folk – familjer/släkter – i (hemliga) Facebook-grupper där man rapporterar var man ser Kustbevakningen. Med andra ord på typ samma sätt som tungt kriminella på land håller koll på var polisen befinner sig för de inte vill träffa på ordningsmakten - på samma sätt agerar alltså vanliga Svenssons till sjöss för att slippa träffa Kustbevakningen.

Vi har klarat oss i generationer ute i skärgården och skött vårt dricka dessutom ansvarsfullt - aldrig varit rädda för några "båtfyllon". Nya lagskrivningen är ett skämt - ett slag i luften - och det är därför Sverige står ensamma i världen med detta ”lagtrams”.

Detta säger väl verkligen allt om den vansinniga "promille-lekstuga" som Alliansen införde 1 juni 2010. Den är i princip endast en födkrok åt Kustbevakningen - satiriskt en "skyddad verkstad/sysselsättning". Det finns inga rån, inbrott, misshandel, terrorister, knarklangare eller dödsskjutningar ute i skärgården. Båtmotorstölder på båtklubbar däremot är ett problem - och det har klubbarna själva fått ta hand om – i brist på samhällsresurser(!) – med egna vaktscheman.

Vi har klarat oss i generationer ute i skärgården och skött vårt dricka dessutom ansvarsfullt - aldrig varit rädda för några "båtfyllon". Nya lagskrivningen är ett skämt - ett slag i luften - och det är därför Sverige står ensamma i världen med detta ”lagtrams”.

Dessa nya ”sjöfyllerister” är bara konstruerade genom en lagskrivning

Vi hade redan tidigare en pragmatisk sjöfyllerilag som gav fullt tillfredsställande sjösäkerhet enligt all fakta. Den 1 juli 2008 befogades därtill Kustbevakningen med att kunna mäta promille på plats ute till sjöss vid misstänkt sjöfylleri – en sund åtgärd av våra politiker – så att skötsamt sjöfolk skulle kunna känna sig extra trygga. Men vad hände sedan - jo, Kustbevakningen drev på ytterligare och lobbade för att harmlösa promillen plötsligt också skulle klassas som sjöfylleri.

Och efter lagändringen 1 juni 2010 har Kustbevakningen jagat dessa frenetiskt för att sedan efter tid stoltsera med att ”färre sjöfyllerister” grips – fast dessa nya ”sjöfyllerister” bara är konstruerade genom en lagskrivning.

Ordet sjöfyllerist hade före 1 juni 2010 endast innebörden av en person som alkoholpåverkad beter sig illa till sjöss – och bland det klientelet har aldrig de nykriminaliserade promillehalterna uppmätts. ”Riktiga” sjöfyllerister – som är till fara för sig själv och andra – har enligt fakta uteslutande höga promillehalter i blodet – från 1,0 promille och långt därutöver. Och lyckligtvis har dessa alltid varit få.

Kustbevakningen var helt enkelt med och drev igenom en lagändring där kriminella skapades utan att några offer kunnat påvisas. Så det är inte underligt skärgårdsborna slutat vinka glatt åt Kustbevakningen – man gör inte det till den som utsatt en för en björntjänst.

Göran Gabrielsson, imitatör och satiriker, medlem i Stenö Båtklubb/SBU

■■ Följ ST Debatt på Facebook

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel