Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så hjälper barnen till att förbättra Njurunda

Hur ska man göra Njurunda säkrare och mer attraktivt?
Det frågade sig eleverna i årskurs 6 på Kyrkmons skola under måndagsförmiddagen. Och kreativiteten fullkomligt sprudlade.

Annons

Uppgiften var att börja bygga en modell för hur man borde förbättra Njurunda, något som eleverna tog sig an med brinnande entusiasm.

På plats fanns också Christer Karlsson från Trafikverket som berättade hur samhällsplanering fungerar och hur eleverna ska lägga fram sina presentationer för att eventuellt få igenom sina förslag längre fram.

– Det här är ett jättebra initiativ från skolan. Om barn får känna att vi vuxna lyssnar på dem så kommer de i framtiden att bli starka samhällsplanerare, sa han

Några som verkligen hade greppat problemfrågan var Julia, Julia och Sara i klass 6C som tycker att man borde göra en av gångtunnlarna i Njurunda tryggare.

– Vi vill ha mer ljus i tunneln så att man ser ordentligt. Just nu är det bara svaga lampor på ena sidan och det känns inte så tryggt, sa Julia och fick medhåll från sina kamrater.

– Ja, och sen tycker vi att man ska sätta upp betongsuggor eller något annat farthinder som gör att de som har mopeder inte kan köra så snabbt genom tunneln, tillade Sara.

Och det är just de här kreativa tankebanorna som bildläraren Katrine Nyqvist vill uppnå med projektet som är tänkt att fortgå hela läsåret.

– Jag tror på barns kompetens och vill få dem att känna att folk lyssnar på dem. Det var därför jag bjöd hit Trafikverket i dag så att eleverna får känna att de blir tagna på allvar, sa hon.

Just att bli tagen på allvar och kanske få göra skillnad var något som flera av dagens elever hoppades kunna åstadkomma. Inte minst klasskamraterna Joakim och Jesper i klass 6C som hade gjort en modell på en ny fritidsgård för mellanstadieelever.

– Det vore jättehäftigt om den byggdes så att vi kunde komma hit om ett par år och säga att "den där fritidsgården, det var vår idé", sa Jesper.