Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så idiotförklaras unga liberaler efter beslutet om incest

I helgen klubbade Liberala ungdomsförbundets Stockholmsdistrikt igenom några kontroversiella beslut på årsstämman.

Förutsatt att samtycke föreligger bör sex mellan syskon som är minst 15 år vara lagligt, anser LUF Stockholm. Distriktet vill även se liknande liberaliseringar av gällande lagstiftning i andra avseenden.

Grundtanken är dock densamma: Om ingen kommer till skada, och båda parter har samtyckt, bör staten inte kriminalisera beteendet i fråga. Blotta äckelfaktorn är inte skäl nog att förbjuda vissa sexuella praktiker, anser LUF Stockholm. På nationell nivå har LUF redan tidigare valt att inta detta förhållningssätt när det gäller djursex.

Läs också: Ungdomsförbundets utspel: "Om två syskon älskar varandra ska de få ha sex"

När den principiella hållningen sedan dras till sin yttersta spets, och om tillräckligt udda diskussionsämnen väljs ut, blir omgivningens reaktioner av ilska och äckel lätta att förutse. Faktum kvarstår dock att LUF Stockholms hållning faktiskt är principiellt grundad. Det handlar således inte om att ungdomarna vill främja udda sexuella beteenden eller ens om att de tycker att dessa är önskvärda. Det borde de flesta inse.

Just därför framstår reaktionerna från namnkunniga företrädare för moderpartiet Liberalerna som ganska oförskämda. "Ni fattar väl att folk skrattar åt er liberalism, puckon", har Carl B Hamilton exempelvis vräkt ur sig. Liberala kvinnors ordförande, Gulan Avci, har fördömt förslagen i samma anda: "Fullkomligt horribelt. Liberala kvinnor tar starkt avstånd från den här typen av galenskaper!"

Att L har invändningar mot LUF Stockholms idéer och ogärna vill drabbas av negativ publicitet, är förståeligt. Man att höga företrädare på detta vis förlöjligar och idiotförklarar ungdomsförbundets största distrikt är anmärkningsvärt. Moderpartiet behöver så klart inte applådera förslagen, men att en oborstad och vildvuxen idédebatt förs i ungdomsförbundet borde inte förvåna någon.

Vore det bättre för Liberalerna om det unga gardet bestod av idel slätstrukna broilers, ständigt redo att behaga för att få klättra några pinnhål i karriären? Det är väl just idédebatt som ett L på dekis verkligen behöver, och då bör man nog leva med att ungdomsförbundet befolkas av en och annan fritänkande vildhjärna.

Den kritikstorm som har drabbat LUF:s Stockholmsdistrikt hade dock gått att förutse på förhand. Oavsett hur mycket man har grubblat på sin kammare går det inte att lägga fram förslag av den här typen och förvänta sig idel glada tillrop. I någon mening tiggde LUF Stockholm om skäll och utskällda har de också blivit.

Kanske har de därmed fått en nyttig lärdom inför framtiden. Partipolitiken är inte ett trevligt sällskapsspel och samhällsdebatten är heller ingen diskussionsklubb, där reglerna alltid är rättvisa och lika för alla. Den som sticker ut hakan tillräckligt långt kan få smällar. Både över och under bältet.