Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så inreder vi 2016: "Man vill visa att man fixar saker själv"

2016 är våra hem varmare och mer personliga än någonsin.
– Vi vill ha äkta material, som trä, terrakotta, natursten, kork, marmor, läder och svart järn, säger inredaren Karin Eriksson i Sundsvall.

– Förr när jag jobbade var det verkligen nytt när allting kom, när man såg trendfärger. Den känslan har jag inte i dag, allt går så fort nu, säger Karin Eriksson, som har jobbat som inredningsdesigner i Sundsvall i över 20 år.

Hon har sett inredningstrender komma och gå och nu förändras de i allt snabbare takt.

– Det är roligt att se hur trenderna skapas, ofta i storstäder och små utrymmen med unga människor som hittar på nytt. Nya idéer poppar upp och sprids i sociala medier. Världen är så liten i dag, det man gör i London kan man göra i Matfors någon dag senare.

Läs också: Camilla från Sundsvall hittade hem i Nashville – titta in den fantastiska sydstatsvillan

På Instagram och andra sociala medier ökar antalet konton med inredningstema.

– Man visar upp en personlighet, man vill visa att man fixar saker själv och att man är lyhörd för trender. Den egna personligheten går igen i inredningen som är nu och det vill man också visa för andra – i sociala medier.

2016 vill vi skapa hem som är varma och personliga. Vi handplockar våra saker och letar efter äkthet och hantverket kommer stort. Mässing och guld är populärt och blått är en trendfärg.

– Trenden nu är en motpol till att köpa och det vi ändå köper ska gärna vara något unikt i få serier. Vi vill ha äkta material, som trä, terrakotta, natursten, kork, marmor, läder och svart järn. Man kan säga att det är ett uppdaterat 70-tal som gäller nu. Glaserad keramik som har varit borta länge är på väg tillbaka. Blomkrukorna får gärna vara handdrejade liksom tillbringare, muggar, vaser och lampfötter, säger Karin.

Karin menar att hållbarhetstänket är här för att stanna, att värna om sitt arv och sina gamla saker.

– Det är roligt med alla trender. När man går bakåt och tittar så får man sig en tankeställare. I mitten av 2000-talet var det stilrena stort med kalla vita väggar, mycket volym, ljus och köpta saker. Nu ska det vara personligt och utvalt och det kräver mer känsla och finess.

I mitten av 2000-talet var kaffe latte ordet på allas läppar – och färgen på allas väggar. Fondväggarna ökade i popularitet och gjorde hemmafixarna allt modigare.

– Fondväggen banade väg för djärvare tapetval och tapeten som tidigare fick vara en fondvägg breder nu ut sig i hela rum.

Karin tror att rumsfunktioner kommer att flyta ihop mer i framtiden. Ett vardagsrum kanske också kan också vara en arbetsplats. Tekniken blir allt mer integrerad i hemmet.

– Jag tror inte att vi kommer att möblera med tv:n i centrum i framtiden, skärmarna kommer att användas på andra sätt, säger Karin.

Läs också: Stekhet bomarknad i Sundsvall – det här tror mäklarna om 2016