Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kan äldre minska risken att drabbas av stölder

Hej gamling – se upp. Det finns ligor som specialiserat sig på att stjäla kontanter och värdesaker från gamla människor. Vi har läst i tidningarna om sådana påhopp och vi bör nog försöka passa oss så att vi inte drabbas av deras tilltag.

Hos en äldre dam ringde det på dörren och när hon öppnade så stod det två främmande människor där ute i trapphuset och bad om ett glas vatten. Hon ville hjälpa dem i deras nöd så de fick komma in för att få ett glas. De band henne vid en stol och gick runt i hennes lägenhet och stal både pengar och värdesaker. Sedan vandrade de ut ur lägenheten, utför trappan och försvann ut i samhället. Man har ännu inte hittat dem.

En äldre dam stod i kassan och skulle betala inköpta matvaror med sitt kort. Bakom henne stod en okänd man och han kunde registrera hennes kod. Utanför butiken blev hon bestulen på sin handväska där hon hade både portmonnä och betalkort. Rånaren och hans kompis gick till en bankautomat och tog ut pengar på hennes konto, de fotograferades men är fortfarande fria.

En 70-årig dam skulle låsa upp sin bil och åka hem. Två herrar kom fram och bad om vatten, stal hennes väska som innehöll pengar och annat. De försvann från platsen men bilen fick hon behålla.

Detta var tre händelser under senare tid och det är bara en bråkdel av stölder som drabbar äldre människor.

Gamla människor som bor i en lägenhet skall titta i titthålet innan de öppnar när någon ringer på och man skall inte öppna om man inte känner igen den som står där ute. När man skall betala med kort så skall man se sig omkring så att ingen människa står alldeles bakom och har uppsikt när koden skall knappas in. Man kan dölja inknappningen med att hålla över med den andra handen.

Snart 80 år

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel