Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kan asylpengar ge jobbrusch till Ånge


Yrkesutbildningar.
Så ska Ånge stoppa befolkningsminskningen.
– 2020 ska befolkningen inte bara stanna av, den ska öka, säger kommunalrådet Sten-Ove Danielsson (S).
Den ödesmättade frågan hänger nu på flyktingströmmar och statlig kompensation.

Annons

En stor generationsväxling bankar på dörren. Inom bara 15 år väntas hälften av alla kommunanställda ha nått pensionsålder.

Det märks redan i dag – inte minst på takten fasta tjänster och vikariat utannonseras på kommunens hemsida.

– Varje år kommer arbetsmarknaden i Ånge behöva rekrytera ungefär 100 personer, säger Sten-Ove Danielsson.

Och klockan klämtar. Befolkningen fortsätter krympa och invånarna blir allt äldre.

Samtidigt brottas kommunen med ett akut underskott på ungdomar som kan möta de stora pensionsavgångarna.

– Vi kommer att gå mot en period i hela Norrlands inland där företag ropar efter anställda. Samtidigt har många av dem som är arbetslösa i dag inte den kompetens som krävs. Det är en jätteutmaning, säger Sten-Ove Danielsson.

Han fortsätter:

– Om fler sökte utbildningar till att bli exempelvis polis, apotekare och lokförare skulle arbetslösheten sjunka som en sten.

Hittills har pensionsavgångarna dock inte ökat antalet kommunanställda.

– Vi ökar inte, utan vi anpassar våra verksamheter till den demografiska utvecklingen. Det innebär också att vi inte har återbesatt vissa tjänster efter pensionsavgångar. Då har vi istället försökt att ersätta dem med exempelvis ny teknik eller genom samverkan med andra kommuner, sa personalchefen Lena Laaksonen till ST tidigare i år.

Men kommunalrådet ser möjligheter trots den fortsatt tuffa demografiska utvecklingen.

– Vi har tidigare haft prognoser om 140 färre varje år. Nu har vi skrivit ner befolkningsminskningen till 100 färre. Nästa år tror jag vi kan skriva ner den till 80. Vi är på väg åt rätt håll, säger Sten-Ove Danielsson.

En bidragande orsak till den hejdade befolkningsminskningen är flyktingmottagandet. Och att kommunen nu lovas nästan 27 miljoner kronor i regeringsstöd för merkostnader kan komma att få stor betydelse, enligt Danielsson:

– Vi får ett utrymme för att satsa framåt. Min förhoppning är att de ska kunna gå till yrkesutbildningar för människor som bor i vår kommun. 2020 ska befolkningen inte bara stanna av, den ska öka. Och vi kan vända det tidigare om vi bara får igång fler utbildningar.

Läs mer: Brist på lokförare – Ånge kommun vill starta utbildning till våren