Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kan du hjälpa hemlösa i Sundsvall

Sundsvallsbornas hjärtan är stora och viljan att hjälpa likaså, det framgår efter att ST berättade om Sundsvalls hemlösa i lördags.
Hit kan du vända dig för att donera kläder eller hjälpa på andra sätt.

Viljan att hjälpa är stor bland Sundsvallsborna. Det framgår tydligt efter publiceringen av artikeln om de hemlösa som demonstrerade på lördagen.

Danisa Atterhagen och hennes man stöttar regelbundet hemlösa i Sundsvall och menar att det är svårt att veta var man ska vända sig om man vill hjälpa just den här gruppen människor.

– I och med att Slink in har slutat att ta emot kläder så har man har glömt bort den här målgruppen, säger Danisa Atterhagen.

Gisela Lindborg som är områdeschef för boendestöd och Slink in bekräftar att det inte längre är möjligt att lämna in kläder till verksamheten.

– Vi slutade med det från och med den första april i år, vi skulle vilja kunna hantera det också men vi måste prioritera då det blev för mycket för personalen att mäkta med, säger hon och fortsätter:

– Vi försöker fokusera på aktiviteter inom verksamheten i stället, det här med kläder finns det andra som hanterar, säger hon.

Många vill donera kläder till de hemlösa och många vänder sig till Danisa Atterhagen och hennes make. Men som privatpersoner är det inte möjligt att förvara och dela ut den stora mängden saker som folk vill donera.

– Människor har stora hjärtan och många skänker mycket när de väl skänker, säger hon.

I nuläget finns alltså inte möjligheten att donera någon större mängd kläder, men om tillräckligt många hjälps åt och en lokal fixas kan det anordnas en dag för hemlösa och andra utsatta, enligt Danisa Atterhagen.

– Om vi skulle få tag på en lokal som ligger hyfsat centralt skulle man kunna ha en dag då människor får lämna in kläder och sedan ha en dag då man lämnar ut till behövande. Både hemlösa, pensionärer och föräldrar som har det dåligt ställt skulle kunna komma dit och få hjälp, säger hon.

Danisa Atterhagen menar att man inte får glömma de hemlösa, oavsett anledningen till att man hamnat på gatan.

– Hemlöshet, missbruk och psykisk ohälsa går hand i hand, man väljer i många fall inte att få hjälp för att man har ett beroende. Man ska alltså inte säga att det inte finns hjälp att få, men någonstans har det brustit, säger hon och fortsätter:

– De behöver en annan människa som kan se dem, väljer man att lyfta blicken så kan man få dem och må bra, och förhoppningsvis skapar det ringar på vattnet, säger hon.