Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kan OS och VM förändras: Slopa klassiska sprinten – och bygg hopp i banorna

Bort med skiathlon och låt alla sprintlopp avgöras i fristil – med inslag av skicross. Det är några av de förslag som uppkom under internationella skidförbundets (Fis) möte om hur VM och OS ska förändras.

– Det är absolut sannolikt att det blir förändringar i mästerskapsprogrammet. Besluten kan tas på kongressen i maj, säger ordförande i Fis längdåkningskommitté, Vegard Ulvang, till NRK, som är de som avslöjar om vad som diskuterades under höstmötet i Zürich.

Om förslagen blir verklighet kan vinterns OS i Pyeongchang skilja sig enormt från VM i Seefeld 2019, då förändringarna kan ha gått igenom. Enligt NRK är några av förslagen:

► Bort med skiathlon.

► Bort med klassisk sprint. Alla sprinter avgörs istället i fristil och ska gärna innehålla inslag av skicross, exempelvis genom hopp.

► Inför en jaktstart (30 kilometer för herrar, 15 för damer) som bygger på resultat från individuella lopp (15, respektive 10 kilometer)

► Inför en lagsprint, med en man och en kvinna i varje lag.

Anledningen till de drastiska förändringarna är för att göra sporten mer attraktiv att följa, framförallt för länder i mellan-Europa.

– Vi måste vara så attraktiva som möjligt. Vi har haft samma mästerskapsprogram sedan VM i Oberstdorf 2005 och det kan vara på tiden att anpassa sig, förklarar Vegard Ulvang.