Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kan Västernorrlands bilister bli bränslesnålare

Klimatavtalet som nyligen slöts i Paris ger hopp om att den globala uppvärmningen kan begränsas. Sverige kan spela en viktig roll som förebild och riksdagen har slagit fast ett ambitiöst mål om en fossiloberoende fordonsflotta till 2030. Men om målet ska nås krävs samarbete mellan politiker, branschaktörer samt bilisterna i Västernorrland och andra delar av landet.

För att synliggöra hur bilisterna själva kan minska sin klimatpåverkan har Statoil sedan 2012 rankat Sveriges 21 län utifrån samtliga bilars förbrukning av bensin och diesel, deras klimatpåverkan och hur långt de körs. I Årets billän 2015 hamnar Västernorrland på trettonde plats. Sollefteå är bästa kommun i länet medan Ånge hamnar sist.

För de flesta bilister minskar kostnader och klimatpåverkan per körd kilometer jämfört med föregående år. Men delar av vinsten äts upp genom ökade körsträckor. Under 2014 ökade bilisterna i Västernorrland sin bilkörning med 0,4 procent. Att köra en bränslesnål bil är inte bara bra för klimatet utan också för den egna plånboken. Bensin- och dieselbilarna i Västernorrland förbrukade i genomsnitt 887 liter bränsle 2014 vilket kan jämföras med rikssnittet på 878 liter.

Oavsett vilken bil man har kan bränsleförbrukningen minskas med omkring tio procent genom att ha rätt däcktryck och köra på ett sparsamt sätt. För bilisterna i Västernorrland skulle detta i genomsnitt innebära en besparing på omkring 1136 kronor och 243 kilo koldioxid om året. Bilisterna kan också påverka sin klimatpåverkan genom de val som görs vid pumpen. De som har bilar som klarar både förnybara och fossila drivmedel kan välja det förnybara alternativet. Andra kan välja att tanka drivmedel med en så hög inblandning av förnybart som möjligt.

Men politikerna måste göra det ekonomiskt fördelaktigt för bilisten att välja förnybart. Och drivmedelsbolagen måste få förutsättningar att fortsätta utveckla sina drivmedel. I dag innehåller vår diesel exempelvis upp till 40 procent förnybart, samtidigt som bilen rullar upp till 2 procent längre på samma tank. Det minskar klimatpåverkan med drygt 33 procent jämfört med en standarddiesel.

Som drivmedelsaktör vill vi göra det enklare för bilisterna att göra klimatsmarta val i vardagen. Med våra kunders stöd i ryggen kan vi vara pådrivande i utvecklingen mot allt bättre drivmedel.

Tillsammans kan vi klara målet om fossilfria transporter. Kommer bilisterna i Västernorrland att gå i spetsen för att minska bilarnas klimatutsläpp under 2016?

Morgan Wiktorsson

VD, Statoil Fuel & Retail Sverige

Helena Fornstedt

Direktör drivmedel, Statoil Fuel & Retail Sverige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel