Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kan vi få ner kostnaderna i landstinget

Tips till landstingets chefer:

1) Träffa personalen på sjukhusen i Sollefteå, Örnsköldsvik och Sundsvall och bilda så kallade workshopgrupper på varje avdelning. De får sedan diskutera och lägga fram olika förslag på besparingar och förbättringar som man kan göra på varje avdelning på sjukhusen. Dessa förslag tar chefen på varje avdelning med sig och lägger fram hos ett samverkansråd som väljer ut de bästa förslagen.

2) Sluta upp att anlita stafettläkare från bemanningsföretag. Genom att anställa läkare på fasta tjänster kan man få ner kostnaden med hälften. Det är helt vansinnigt att denna höga kostnad, 45 900 kronor (2015), per stafettläkare och vecka gör att budgeten inte kan hållas. Bemanningsföretagen höjer priset varje år och landstinget tvingas betala vad det kostar. Landstingets kostnader för stafettläkare i Västernorrland var förra året uppe i 164 miljoner kronor. Kostnaderna för stafettläkare har på två år ökat med 63 miljoner kronor.

3) Behåll Rehabmedicin i Härnösand eftersom den verksamheten fungerar bra och är viktig rehabilitering för alla som exempelvis har drabbats av en stroke eller fått en hjärnskada efter en trafikolycka.

4) Testa viktig materiel på sjukhusen, som sjukhussängar och ambulanser, i minst tre månader så att man vet att de fungerar. Denna rutin bör omgående införas hos alla inköpare hos Landstinget Västernorrland.

5) Mörka ej ekonomiska siffror som landstingets ekonomer har räknat ut samt att toppstyra och köra över personal och politiker. En öppnare hållning från ledningen skulle kanske se till att förtroendet kan återställas.

6) Tillåt ej fallskärmsavtal till chefer. Personen som slutar sitt arbete får en årslön även om han/hon inte gjort ett bra jobb och det är även ett stort slöseri med skattebetalarnas pengar.

Ingemar Pettersson, Härnösand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel