Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kommer enhetstaxan att fungera

Svar till HSO med anledning av förslaget om enhetstaxa.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Jag har tagit del av den oro som HSO Västernorrland ger uttryck för i Sundsvalls Tidning den 4 februari med anledning av förslaget om införande av enhetstaxa i Landstinget Västernorrland och vill beskriva hur vi resonerat. Ärendet har nu också redovisats i samverkansorganen Länspensionärsrådet och HälsoSam-Y.

Under 2015 väcktes förslaget om enhetstaxa dels som en motion till landstingsfullmäktige från Centerpartiet men även att vi inom majoriteten hade påbörjat diskussioner om det. Flera landsting har redan infört, eller tänker införa ett enhetligt avgiftssystem. Bakgrunden till förslaget är den nya Patientlagen som ger patienterna ökad möjlighet att röra sig mellan landstingen för att få öppenvård. Ett enhetligt system underlättar patienternas val. Med ett enhetligt avgiftssystem så blir det mer överskådligt både för vårdpersonal och för patienter. Det administrativa arbetet och därmed också kostnader som är förenade med dagens avgiftssystem, förväntas minskas.

Enhetstaxan har utretts och föreslås att införas från och med 1 april om landstingsfullmäktige så beslutar. Besök i vården kommer enligt förslaget att kosta 200 kronor, oavsett vilken nivå eller vilken profession du träffar. Enhetstaxan får konsekvensen att besök hos läkare i primärvården och besök hos andra personalkategorier i såväl primärvården som på sjukhusen, kommer att höjas, medan besök hos läkare på sjukhusen kommer att sänkas. Besök på akutavdelning föreslås fortsätta att kosta 400 kronor, och besök på primärvårdsjouren kommer att kosta 300 kronor. All vård för barn under 18 år kommer att fortsätta vara avgiftsfri. Det kommer också de provtagningar och undersökningar som idag är avgiftsfria att fortsätta vara. Från och med 1 januari 2017 kommer även vård för personer över 85 år att vara avgiftsfri enligt beslut i riksdagen.

Vi har full förståelse för att förändringar i patientavgifterna väcker oro och ger upphov till diskussion, vi har också under vår behandling av ärendet haft samma frågeställningar. Kan detta innebära att människor tvingas avstå vård, särskilt personer med kroniska sjukdomar och funktionshinder? Bedömningen är att det inte skulle innebära det.

• De som besöker vården frekvent kommer mycket snabbare att nå upp i högkostnadsskyddet, som kommer att kvarstå på 1 100 kronor. Redan vid ett tredje besök på akutavdelning, eller vid sjätte ”normalbesöket”, kommer du att ha nått upp i högkostnadsskyddet. Enhetstaxan bedöms innebära att fler kommer att nå upp i och omfattas av högkostnadsskyddet. Det blir således de som besöker vården sällan som får betala lite mer än idag.

• Ingen hindras i dag från att få vård på grund av bristande betalningsförmåga. Så kommer det också att vara i framtiden.

Vi kommer politiskt att nogsamt följa upp ett eventuellt införande av enhetstaxan, så att det inte får de konsekvenser som HSO oroar sig för. Senast den 31 mars 2017 ska ett sådant uppdrag redovisas.

Andreas Sjölander (S)

Ordförande i Folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel