Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så många barn i länet vräktes förra året – "Inte värdigt ett välfärdssamhälle"

Redan 2007 beslutade regeringen om en nollvision för vräkning av barn. Ändå vräks familjer där även barn blir drabbade regelbundet i länet.
Förra året drabbades 16 barn boende i Västernorrland.

Inget tyder heller på att någon minskning är på gång. Under första halvåret i år vräktes 10 västernorrländska barn. Samtliga kommuner har haft vräkningar där barn drabbats åtminstone någon gång sedan 2014.

I Västernorrland är vräkningar vanligast i Sundsvall.

Det är Hyresgästföreningen som tillsammans med Bris, barnens rätt i samhället, tittat på situationen i Norrland. Där redovisar man att under 2014 vräktes sammanlagt 41 barn i de fyra nordligaste länen.

– Det är inte värdigt ett välfärdssamhälle att barnen drabbas av vräkning, här måste kommunerna föredömligt bejaka sitt samhällsansvar och tydliggöra allmännyttans roll, säger Ali Qadiri, som är utredare på Hyresgästföreningen till tidningen Hem och hyra.

Efter att Hyresgästföreningen gått igenom 22 allmännyttiga kommunala bostadsbolag skriver man att inget bolag uppmärksammar frågan om vräkningar som drabbar barn, tredje part.

Att det dessutom börjar bli bostadsbrist gör att situationen försvåras än mer.

– Kommunerna behöver vara mer proaktiva och iaktta sitt sociala samhällsansvar för att förebygga vräkningar av barn.

Enligt barnkonventionen från 1990 ska barns bästa alltid sättas i första hand. Trots det är det ändå möjligt att enligt socialtjänstlagen göra avhysningar där också barn drabbas. Vilket också händer.

Per Eriksson, vd för allmännyttan Krambo i Kramfors, säger att man där inte har någon speciell policy när det gäller vräkningar av barn, men gör allt för att undvika att det ska inträffa.

– Sedan jag började i augusti 2014 har vi inte haft något sådant fall och det är ovanligt över huvud taget att vi avhyser någon.

Han säger att sådana gånger försöker man först att lösa det genom avbetalningsplaner eller att sociala myndigheter griper in.

Men det kan hända att avhysningar blir nödvändiga om någon stör sina grannar extremt mycket, påpekar han.

– Fast det är väldigt komplicerat att genomföra avhysningar, inte minst juridiskt.