Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så många i din kommun lever med löneutmätning hos Kronofogden

Omkring 100 000 svenskar har löneutmätning, det vill säga att en del av lönen varje månad går direkt till Kronofogden. I Västernorrland är det Sundsvall som är den kommunen där flest personer lever med löneutmätning – över 1300 personer.

Det visar siffror från Kronofogden som nyhetsbyrån Siren sammanställt.

– Det är tufft att leva med löneutmätning. Det vittnar många om. Det är svårt att få det att gå ihop, säger Anna Lyder, teamchef på verkställigheten på Kronofogdemyndigheten, till nyhetsbyrån Siren. 

Läs också: Lista: Så många ansöker om skuldsanering i din kommun

Vid en löneutmätning räknar Kronofogden ut ett belopp som den skuldsatte alltid får behålla när lönen kommer. Det beloppet ska täcka vanliga levnadsomkostnader som mat, kläder, el och försäkringar. Normalbeloppet 2017 är drygt 4 700 kronor för en ensamstående vuxen.

Sedan kan boendekostnader och eventuella kostnader för resor till jobbet och läkarbesök tillkomma. Lönen som sedan blir över skickas direkt till Kronofogden.

– Det är den vanligaste utmätningsformen. Tror vi att skulderna betalas genom utmätning inom ett år, så går vi inte vidare med utmätning av andra tillgångar, säger Anna Lyder.

För Plus-kunder: Kronofogden jagar dina grannar – här är listan över de skuldsatta bostadsområdena

Flest personer med löneutmätning har Stockholm, med omkring 6 300 personer. I Sverige finns det ytterligare 15 kommuner där siffran ligger på över 1 000 personer – en av dem är Sundsvall.

I Ångermanland är det Örnsköldsviks kommun som har flest personer med löneutmätning – 516 stycken.