Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så många personer i din kommun tjänade över en miljon kronor

De senaste tio åren har antalet personer i Sverige med en inkomst på över en miljon kronor fördubblats. Flest miljonärer i Västernorrlands län bor det i Sundsvall där 430 personer tjänade över en miljon kronor 2015 – vilket är betydligt fler än i resten av länets kommuner.

År 2015 hade cirka en procent av landets befolkning en inkomst på över en miljon kronor, det visar statistik som nyhetsbyrån Siren har tagit fram.

I Sundsvall fanns det då 430 personer som tjänade över en miljon kronor, medan det i Ånge endast var 14 stycken.

– I Sverige har inkomstskillnaderna ökat ganska tydligt de senaste tjugo, trettio åren om man tar med kapitalinkomsterna, men ligger fortfarande på en rätt låg nivå internationellt, säger Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi, verksam vid Institutet för näringslivsforskning, till nyhetsbyrån Siren.

För Plus-kunder: Snart blir de gamla mynten ogiltiga – här är allt du behöver veta om bytet

Allra flest miljonärer i landet finns det i Danderyds kommun där hela sju procent av befolkningen är miljoninkomsttagare. Det visar de senaste inkomstsiffrorna från SCB.

– Under de sista decennierna har de flesta med en fast anställning haft en väldigt positiv inkomstutveckling. Effekten har förstärkts för dem som också har ägt kapital, eftersom kapitalinkomsterna har stigit kraftigt under perioden, säger Daniel Waldenström.

FLER NYHETER:

Cyberattacken kan ta fart igen på måndag – svensk polis höjer beredskapen och informerar allmänheten

För Plus-kunder: Här är bästa grillen till balkongen - test av åtta olika elgrillar

Nazismens näste – en artikelserie för dig som är Plus-kund

För Plus-kunder: Inredningsarkitekten: "Det viktigaste med ett hem är inte stylingen – det är hemtrevnaden"