Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så många svenskar såg "Star wars"

Det blev succé för premiären av "Star wars: The force awakens" på onsdagen.
Under filmens första dag spelade den in drygt 15,3 miljoner svenska kronor och sågs av 113 187 personer.

Filmen visades på 593 skärmar över hela landet. "Det är den största öppningsdagen och största dagen någonsin i Sverige över alla kategorier", skriver Disney i ett pressmeddelande.

– Vi är jätteglada över en sådan succé, aldrig något man kan räkna med, trots det stora intresset, säger Anna-Clara Olofsson pr-ansvarig på företaget.

Enligt New York Times slog filmen rekord för öppningsdagen även i Norge med omkring tio miljoner kronor. I Frankrike drog den in 47 miljoner.

"The force awakens" är den sjunde delen i "Stjärnornas krig"-serien och är regisserad av JJ Abrams. I filmens roller syns bland andra Harrison Ford, Mark Hamill och Carrie Fisher.

I USA drog filmen enligt preliminära siffror in mellan 420 och 470 miljoner kronor under premiären på torsdagen, skriver Variety. Det skulle innebära att det tidigare rekordet för en torsdagspremiär med "Harry Potter och dödsrelikerna, del 2" slås med råge. Den filmen spelade in 370 miljoner under första visningsdagen i juli 2011.

Läs även:

Nya "Star wars" hyllas världen över

Star Wars-karaktärerna som skulle vara bäst – och värst – att hänga med

Därför är Star Wars inte science fiction