Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så mycket får SVT böta för "Foppas" tröjmiss i succéprogrammet

Mästarnas mästare-vinnaren Foppas märkeströja i programmet gör att SVT får betala 100 000 kronor i en särskild avgift.
Detta efter en dom av Förvaltningsrätten i Stockholm.

Förra hösten beslutade Granskningsnämnden att SVT skulle få betala 100 000 kronor efter att Peter "Foppa" Forsberg hade haft en märkeströja på sig i ett avsnitt av Mästarnas mästare.

Det var i en sekvens på ett par minuter som märket på tröjan sågs i sammanlagt 17 sekunder där Foppa hade sina privata kläder istället för programmets tävlingskläder.

Granskningsnämnden lämnade in en ansökan för beslut om den särskilda avgiften på 100 000 kronor till Förvaltningsrätten. En avgift som var dubbelt så hög som normalt, eftersom SVT tidigare har fällts för otillbörligt gynnande.

SVT bestred ansökningen och yrkade på att de inte skulle få betala avgiften, och i andra hand att avgiften skulle bli lägsta möjliga.

SVT anser att de hade gett deltagarna klara instruktioner inför programmet att inte bära kläder med märkesloggor på. De ska av misstag inte ha upptäckt att Foppa hade en t-shirt med tryck på, vilket också missades i redigeringen.

Nu har Förvaltningsrätten kommit med sin dom där de bifaller Granskningsnämndens ansökan.

Förvaltningsrätten bedömer att när märket har synts har det inneburit att kommersiella intressen har gynnats och att märket syns både stort och har synts med en central placering, och detta under inte obetydlig tid.

Enligt radio- och tv-lagen får program som inte är reklam inte gynna kommersiella intressen. SVT får som licensfinansierad tv-kanal inte ha reklam i anslutning till sina program. Och eftersom Foppa bar en märkeströja anser förvaltningsrätten att SVT brutit mot den lagen och därför måste betala avgiften på 100 000 kronor.

FLER NYHETER:

Man i Härnösand misstänktes för terroristbrott – hade sju svärd hemma

För Plus-kunder: Ökat tryck på cancervården – onkologen måste fördubbla antalet läkare: "Mycket viktigt"

Uppgifter: Tv-licensen försvinner – skatt ska ersätta

För Plus-kunder: Cancervården kräver större lokaler: "Det är en följd av att fler och fler insjuknar i cancer"