Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så mycket höjer Eon Elnät avgiften för villaägare – priset ändras 1 juli

960 kronor per år. Så mycket höjer Eon Elnät avgifterna för den villaägare som har eluppvärmning. Det motsvarar en prishöjning med tio procent.

En höjning som berör 59 000 hushåll i Västernorrland, många av dem ute på landsbygden. Kunderna finns i kommunerna Sundsvall, Timrå, Sollefteå, Kramfors och Örnsköldsvik.

– Vi har haft en stabil prisutveckling under flera år. Under åren 2012–2016 ligger Eon Elnäts höjningar i nivå med genomsnittet av de svenska elnätsbolagen, säger Lena Berglund på Eons presstjänst.

Den 1 juli i fjol höjde man exempelvis med 1,5 procent för villor och drygt 3 procent för lägenheter.

Läs också: Investerar 1,5 miljarder kronor i Norrland.

Men med den här höjningen inräknad har bolagets elnätspris för villor ändå stigit med 67 procent på tio år. För lägenheter är höjningen 46 procent.

I region Nord, dit Västernorrland hör, motsvarar den höjning som nu kommer 15 kronor mer i månaden för en lägenhet och 80 kronor mer för en villa. Det betyder 180 respektive 960 kronor mer per år.

Kostnaden för en villa som förbrukar 20 000 Kwh per år stiger därmed kostnaden till 10 405 kronor per år. Den fasta kostnaden blir 7 005 kronor och den rörliga blir 3 400 kronor, vilket motsvarar 17 öre per kWh. Priserna är inklusive moms.

För lägenheten som bara förbrukar 2 000 kilowattimmar i hushållsel stiger den till 2 248 kronor.

Elnätsbolagen har också genom domstolsbeslut fått möjlighet att höja avgifterna kraftigare. Det krävs, anser bolagen, för att kunna säkra elnätet och minska risken för strömavbrott.

Läs mer: Åstön blir testplats för nytt energiprojekt.

I augusti förra året gick Eon Elnät ut med att man skulle investera 12,5 miljarder kronor i Sverige, varav 1,5 miljard i Norrland, fram till och med 2019. Främst för att vädersäkra ledningar och stärka regionnätet.

– Nu tar vi krafttag för att minska antalet fel genom stora moderniseringar av elnätet, säger bolagets kommunikationschef Johan Aspegren i ett uttalande.

I satsningen ingår även att möjliggöra energiomställningen.

- Vi ser en tydlig ökning av exempelvis antalet kunder som vill ha solceller. Det är bra. Samtidigt kräver det ofta förstärkningar och ombyggnation av distributionsnäten då de ursprungligen inte byggdes för att ta emot, utan för att leverera el, säger Johan Aspegren.

■ ■ För mer nyheter från Medelpad varje dag – följ ST.nu på Facebook.