Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så övervakas du med kameror i Sundsvall

I butiker, vid bankomater, på bensinstationer – kameraövervakningen sker på olika håll i Sundsvall.
För närvarande finns omkring 360 tillstånd och anmälningar för ändamålet.

– Hur många faktiska kameror det rör sig om kan vi inte säga. Innehavare som butiker eller banker behöver inte uppge hur många de har. En anmälan räcker, säger Lotta Nilsson, förvaltningshandläggare på länsstyrelsen.

Butiker är en av de vanligaste verksamheterna som kameraövervakas. Men även exempelvis bensinstationer och ett flertal skolor har kameror, där ett särskilt tillstånd krävs. Cirka 790 tillstånd och anmälningar finns i hela Västernorrland, omkring 360 i Sundsvall, enligt länsstyrelsen.

– Listan blir längre för varje år, men det behöver inte betyda fler kameror. Vi får inte alltid besked om verksamheter som upphör eller väljer att ta ner sina kameror, säger Lotta Nilsson.

I fjol gjorde länsstyrelsen en granskning av kameraövervakningen i fem olika köpcentrum i länet, totalt 89 verksamheter. Tretton anmärkningar gjordes, eftersom lagkraven inte uppfylldes. Det rörde sig bland annat om filmning utanför butiken och bristande skyltning.

– De allra flesta sköter dock övervakningen bra. I granskningen upptäckte vi även att många butiker väljer att inte kameraövervaka för att i stället förebygga brott på andra sätt, säger Lotta Nilsson.

På Hemköp i Stenstan har man övervakning med ett tiotal kameror. De sitter strategiskt utplacerade på ställen där de mest stöldbegärliga varorna finns, som i närheten av köttdisken, berättar butikschefen Peter Berg.

– Vi har incidenter med hot och våld i butiken titt som tätt. Stölder sker dagligen. Kamerorna finns där för att förebygga sådana händelser och ska ha en avskräckande effekt, säger han.

Peter Berg säger att kamerorna varit ett verktyg som bidragit med bevisning mot tjuvar i butiken.

– För ett antal år sedan plockade några personer på sig kött för sju-åttatusen kronor här och gick ut ur butiken. Allt fanns inspelat och de dömdes senare för brottet, säger han.

Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, är kameraövervakning en metod som kan minska brottsligheten. Men effekterna varierar och hänger bland annat ihop med miljön där kamerorna finns. Starkast brottsförebyggande effekt har övervakningskameror på parkeringsplatser, enligt Brå. Att det finns kameror i butiker är inte alls konstigt, tycker matkunden Natalie Lundgren.

– Jag förväntar mig nästan att det finns i alla butiker i dag med tanke på stölderna. Jag har inga problem med kamerorna och tänker faktiskt inte på dem när jag handlar, säger hon.

En av de andra kunderna, Ulrika Sundvisson, kände inte till att butiken övervakades.

– Nej, det visste jag faktiskt inte, fast det stör mig inte alls. I en butik känns det helt motiverat, säger hon.

Butikschefen Peter Berg tycker inte att kameraövervakningen inkräktar på integriteten.

– Har du rent mjöl i påsen är kamerorna ingenting att bry sig om, eller hur? Världen ser ut såhär i dag. Vi gör detta för tryggheten, både för personalen och kunderna, säger han.

Artikeln kommer från Sundsvalls Nyheter.