Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så påverkar neddragningar i grundskolan barnens dag

I dag går drygt 400 000 barn på fritidshem, i Sundsvall hade vi 4 554 stycken inskrivna år 2012 (källa Skolverket). Nu när Sundsvalls kommun har infört vikariestopp så ger det en stor oro bland fritidspersonal som undrar hur det ska kunna vara möjligt att tillhandahålla en trygg, utvecklande verksamhet för de barn som är inskrivna på fritids. Går det att skära mer i en verksamhet som redan går på knäna?

Som läget är i dag blir fritidshemmets uppgift ofta att kompensera för skolans brister i stället för att komplettera skolans undervisning. Vi vikarierar i klass när en klasslärare är sjuk, har möten eller vabbar, och fortsätter sedan direkt till vår verksamhet på fritidshemmen efter skoldagen. Vi går från klass med cirka 20 elever till vår fritidsgrupp med cirka 40-60 elever med, om vi har tur, 30 minuters lunchrast som enda avbrott under dagen. Ofta består den lunchrasten av hjälp att sätta på vantar, trösta ledsna barn, lösa konflikter och så vidare, mer än en paus och chans till uppladdning. Hur ska vi kunna dela på oss mer än vad vi redan gör?

Vi jobbar redan för två, eller vissa dagar tre personer, hinner sällan eller aldrig planera vår dag, utan tvingas ta fram idéer som en trollkarl tar fram kaniner ur en hatt, en minut innan vi ska kunna ha en ”meningsfull” aktivitet.

Eftermiddagarna blir ofta ”barnpassning” i brist på ett bättre ord, för ens öron är fullyssnade, munnen sönderpratad och kroppen är trött efter en dag av spring mellan olika verksamheter. Med viss galghumor brukar vi fråga varandra ”vem eller vilka är du idag då? Eller får du vara dig själv?” De dagar vi ”bara är oss själv”, det vill säga har endast våra egna arbetsuppgifter, är i vissa perioder i minoritet.

Så, Sundsvalls kommun, hur ska ni hjälpa oss garantera en bra verksamhet och leva upp till Skolverkets krav? Hur ska ni ge oss resurser så att vi kan bidra till att göra Sundsvalls skolor till Sveriges bästa 2021?

Sveriges bästa skola 2021?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel