Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så påverkas Sundsvall Hockey av degraderingen – går miste om miljoner: "Ekonomin är fortsatt ansträngd"

Sundsvall Hockeys sejour i den näst högsta serien blev bara ettårig.
Nu tappar klubben bland annat miljonersättningen från Hockeyallsvenskan.
Klubbens avgående ordförande Lars G Ohlsson är kritisk till serieupplägget och berättar om det ansträngda ekonomiska läget.
– Ryktet om vår konkurs är överdrivet, säger Ohlsson.

Annons

Han har fått en natts sömn efter att det stod klart att det blir en degradering från Hockeyallsvenskan till division I för Sundsvall Hockey.

Förlusten borta mot Troja/Ljungby på tisdagskvällen innebar att de två sista omgångarna i kvalserien blir betydelselösa, chansen att ta en av de två topplaceringarna i tabellen var borta.

– Det är klart att det inte är vad vi väntat oss när vi startade säsongen, säger Lars G Ohlsson när vi når honom på telefonen.

– Just nu ser det riktigt mörkt ut. Det har det gjort tidigare också för Sundsvall Hockey, men målsättningen är att vi ska tillbaka, det vore fel att säga annat.

Läs också: Tränare Strömberg efter degraderingen: "Är naturligtvis besviken"

Ordföranden konstaterar att det alltid kan öppnas oväntade möjligheter att ändå få en plats i Hockeyallsvenskan 2016/17, men det är inget som föreningen räknar med.

– Nu ska vi spela färdigt med värdighet och sedan ska vi ta de steg som behövs för att Sundsvall åter ska vara ett lag i Allsvenskan. Hur det ska göras får den nya styrelsen uttala sig om eftersom jag lämnar min post snart, men jag lämnar inte på grund av att laget åker ur, säger Ohlsson, som kommer flytta från stan.

Varför åker ni ur, enligt dig?

– De som kan mer hockey får egentligen svara på det. Det finns säkert många anledningar, men jag vet faktiskt inte. Vi borde ha ett lag som skulle kunna vinna över division I-lag, men samtidigt är det så att om man förlorat väldigt mycket under säsongen och går in i en kvalserie och möter lag som vunnit, då har de andra ett självförtroende som är större. Det har inte gått som vi har tänkt oss.

Finns det något som du ångar att ni som förening har gjort det senaste året?

– Man ska inte ångra det man gör utan bara sådant man inte gjorde, men det är för tidigt att säga något om det nu. Vi har ett styrelsemöte 14 april och efter det kan man börja titta bakåt på vad som gått fel och vilka förslag som vi kan föreslå den nya styrelsen att göra. Helt klart är att situationen ska analyseras ordentligt, men det gör man alltid efter en säsong.

Hur mår föreningen i dag?

– Den frågan är retorisk. Alla supportrar sänker säkert huvudet i dag. Men jag vet sedan tidigare att föreningen, dess ideella krafter, supportrar och sponsorer är snabba att lyfta huvudet igen för att se framåt. Det finns inget lag eller företag som inte tycker att sådant här är tråkigt.

Hur är ekonomin just nu?

– Ekonomin är fortsatt ansträngd, men vi jobbar och vi har framför allt en god kontroll på hur läget är. Det är en situation som vi delar med i princip hela Idrottssverige, säger Lars G Ohlsson och fortsätter:

– Frågan är om Allsvenskan, som den har utvecklats, kan se ut som den gör. Den har blivit väldigt kostsam, det är väldigt många matcher och resor som är näst intill horribla. Ena dagen ska man vara i Malmö och andra i Haparanda och det sätter press på spelare, tränare och framför allt ekonomin. Frågan är om man framöver måste se över det hela. Jag har svårt att tro att det är särkilt många klubbar som inte lider av samma ansträngdhet som vi.

Hur skulle du vilja att serien ser ut?

– Jag kommer ihåg hur det var när vi hade allsvenskan norra och södra. Det minskade antalet mil i buss och sedan kan ställa sig frågan om man behöver spela 54 matcher? Det har också påverkat mycket och man måste vara väldigt intresserad som supporter och åskådare för att orka se alla dessa matcher. Men det här är beslut som andra får fundera över.

Läs också: Sundsvall Hockey vill göra ny satsning: "Det finns en plan för division I"

Sundsvall Hockey-profilen vill inte gå in på detaljer kring det förväntade ekonomiska resultatet eftersom det återstår en månad av verksamhetsåret, men han konstaterar att det lär bli "röda siffror".

Vi har hört att det kan bli ett minus på 500 000?

– Det kan det, men vi jobbar stenhårt för att minska detta. Det är bland annat viktigt eftersom allsvenskan har tagit beslut att alla lag ska ha en miljon i eget kapital. Det finns samtidigt flera förklaringar till de röda siffrorna.

Vilka är förklaringarna?

– Det är till exempel att man hade utlovat större belopp från Hockeyallsvenskan, som sedan drogs tillbaka. Det är viktigt för oss nu att vi ska få så låg röd siffra som möjligt, målet är förstås svarta siffror. Något vi heller inte hade räknat med när budgeten lades var att det skulle bli en dyr kvalserie.

Vad innebär kvalserien för ekonomin?

– En kvalserie kostar ett par hundra tusen kronor. Det blir förlängda löner, buss, hotell och så vidare. Det drar fort iväg när 20-30 personer ska äta och bo. Kvalserien är ingen vinst och när det dessutom mynnar ut i att vi inte tar första eller andraplatsen så blir det ett dubbelt minus.

Varje klubb får omkring två miljoner i ersättning från Hockeyallsvenskan varje år, men den här säsongen blev alltså ersättningen lägre än förväntat och nästa säsong får Sundsvall Hockey klara sig utan miljonersättningen helt.

– Vi fick förvisso veta att det skulle bli mindre pengar i god tid, men det innebar ett visst avbräck. Nu handlade det om ett par hundra tusen mindre än vad vi hade förväntat oss. Alla allsvenska klubbar reagerade på det, så det var inget speciellt för Sundsvall Hockey.

Är det en kris?

– Beror helt och håller på hur man formulerar en kris. Kris är det när man inte har kontroll, och då är motsatsen att om man har kontroll så är det ingen kris. Vi har kontroll.

Finns det en risk för konkurs?

– Nej, ryktet om vår konkurs är överdrivet.

Med en vakant tjänst som klubbchef och en inom kort avgående ordförande så kommer det att innebära en hel del förändringar i organisationen framöver. Lars G Ohlsson vill däremot inte spekulera i hur föreningens resurser ska användas nästa vinter.

– Den nuvarande styrelsen kan bara lämna förslag. Sedan är det den nya styrelsen som tar vid som ska leva med Sundsvall Hockey och organisationen framöver. Vi kan förorda saker, men nästa man eller kvinna och den styrelsen måste få ta besluten.

Läs också: Timrå IK:s ordförande om Sundsvalls degradering: "Snöpligt för hockeyn i distriktet"

Lars G Ohlsson vill se en snabb återkomst till Hockeyallsvenskan och han konstaterar att det är ett måste för föreningen att ha spelare och tränare anställda även i division I för att lyckas med det.

– Det är en fråga om vilken budget som man antar och vilka beslut som den nya styrelsen tar. Tittar man krasst i dag så kan man nog ställa sig frågan om det går att spela division I-hockey om inte har någon form av anställning? Det tror jag inte. Den division I-hockey vi har i dag ser ut som allsvenskan gjorde för 10-15 år sedan och det är bara att titta på vilka lag som vinner kvalserien, det är två division I-lag. Kan man göra det om man bara kör med ideella krafter? Svaret är nej, det funkar inte. Tyvärr.

I början av februari kom beskedet att klubbchefen Magnus Sjödin slutar och då klev Lars G Ohlsson in och tog på sig rollen som tillförordnad klubbchef.

– Jag kan bara konstatera att det som alla har sagt, pensionärer jobbar hårdare än alla andra. Det har samtidigt varit enkelt på ett sätt. Det har varit lättare att kommunicera med ordföranden, säger Ohlsson skämtsamt.

– Nej, men det är klart att det blev ett avbräck när Magnus slutade, men vi har samtidigt väldigt lojala människor på kansliet som tillsammans har ställt upp kring mig på ett förtjänstfullt sätt. Den här klubben ett enormt hjärta i alla ideella krafter som helhjärtat ställer upp. Jag har haft väldigt bra hjälp för att lösa situationen.

Snart avslutar han både verksamhetsåret och sin tid som ordförande i föreningen.

– Jag kommer fortfarande att bära Sundsvall Hockeys pin med stolthet. Men du kommer inte se mig i styrelsen fler gånger.