Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så räddar du julens rester

Dagarna före dopparedagen längtar de flesta efter den goda julmaten. När det väl är över och resterna fyller kylskåpet till bristningsgränsen är suget efter sill, skinka och pastejer som bortblåst.

Annons

Det gäller att handla och laga mat med förstånd. Julbordets läckerheter är inte speciellt lockande när de dyker upp i mellandagarna. Men skinkan kan användas till pytt, och den passar även på pizza eller i ärtsoppa, förutsatt att man skär bort fettet.

Sill kan sköljas ren och användas i sillgratäng med skivad potatis, lök, dill och äggstanning. Leverpastejen arbetas smidig med madeira och blir en fyllning i köttfärsjärpar eller lövbiff, och så vidare. Men det går att göra mer för att komma undan julens restsmaker.

Skinkan är viktigast att rädda, eftersom den är bra mat och kostar en del. En italiensk frittata är en perfekt rätt för skinkrester. Med grönsaker, mild vitlökskryddning och stekta körsbärstomater blir det helt andra smaker än de vi kommer ihåg från julbordet.

Rökt eller gravad lax kan antingen varvas med kall kokt potatis, dill och lök i en ugnsfast from till en laxpudding. Ett annat alternativ är att koka pasta och en citronsås. Laxbitarna får simma en sista gång i såsen innan rätten serveras.

Revben som har varit en vända på julbordet, eller inte ens har hunnit bli tillagade, kan ugnsstekas med en tuffare kryddning och bli en grillrätt. Snabbast går det med färdig sweetchilisås, men en kallrörd barbeque får resterna att smaka som det gör på sommarens grillkvällar.

Blev det mörk blockchoklad över kan en riktigt smakrik chokladkaka vara lämplig. Supergod till kaffet eller som dessert. Gärna med vispad grädde om samvetet har utrymme för sådana tillbehör efter jul.

Pasta med kallrökt lax och citronsås

Till 4 personer

500 g kallrökt lax

Till såsen:

3 dl vatten

2 dl grädde

2 msk majsstärkelse + 3 msk vatten

1 msk finhackad, färsk timjan

1 tsk rivet citronskal, enbart det gula

1 tärning grönsaksbuljong

salt och vitpeppar

Att äta till:

400 g torkad pasta

ärtor

citron

1. Koka pastan enligt förpackningen i rikligt med välsaltat vatten.

2. Koka även upp vatten och grädde i en annan kastrull. Red av med majsstärkelse löst i vatten och låt koka upp. Sänk värmen så den bara sjuder.

3. Smula ned en tärning grönsaksbuljong tillsammans med finhackad, färsk timjan och en tesked rivet citronskal. Sjud fem minuter.

4. Skär laxen i centimeterstora bitar. Vänd ned och låt dem koka med en knapp minut. Smaka av med salt och vitpeppar.

Servera lax och sås med avrunnen pasta och lättkokta, gröna ärtor med citronklyftor.

Frittata med julskinka, oliver och körsbärstomater

Till 4 personer

8 ägg

2 msk finhackad gul lök

1 riven vitlöksklyfta

8 körsbärstomater

1 röd paprika

300 g julskinka, eller annan skinka

150 g färskriven parmesanost

2 msk olivolja

1 dl grädde eller vatten

10-12 oliver

salt och vitpeppar

1. Finhacka löken. Riv vitlöken, dela körsbärstomaterna i halvor och skär paprikan i mindre bitar. Ta bort fett och eventuell griljering från skinkan. Skär i tunna strimlor. Riv parmesanen grovt.

2. Sätt en stor stekpanna på spisen, men kolla så att den går in i och tål ugnen. Tillsätt olja och lägg i löken, tomater, paprika och skinka. Vänd runt allt någon minut.

3. Vispa upp äggen i en separat skål. Rör ned smeten i pannan och avsluta med riven parmesan och oliver. Om man vill ha en krämigare eller lättare variant tillsätts grädde alternativt vatten. Smaka av med salt och peppar. Efter ett par minuter lyfts hela pannan in i ugnen på 175 grader för att gräddas färdigt, vilket normalt tar sex-sju minuter.

Servera direkt ur pannan.

Kryddiga revbensspjäll med chili

Till 4 personer

1 kg tjocka revbensspjäll

3 msk rapsolja

1 dl kinesisk soja

3 krm svartpeppar

1 vitlöksklyfta

1 msk konc. kycklingfond

1 tsk hackad chili

1 tsk senapspulver

2 msk farinsocker

1/2 tsk salt

2 gula lökar

2 dl hett vatten

Att äta till:

sweetchilisås

1. Lägg spjällen med den feta sidan upp i smord långpanna. Blanda rapsolja och kinesisk soja med nymald svartpeppar, riven vitlök, koncentrerad kycklingfond, chili, senapspulver, farinsocker och salt i en skål. Pensla köttet med kryddblandningen. Skär de gula lökarna i klyftor och lägg runt köttet. Sätt in allt i ugnen på 150 grader.

2. Häll kokhett vatten vid sidan av köttet efter 20 minuter. Stek i tio minuter och ös därefter köttet med vätskan. Fortsätt att ösa köttet på samma vis var tionde minut under en timme. Kolla att köttet är klart innan stekningen avbryts. Det ska vara riktigt mört.

3. Dela spjällen i bitar genom att skära mellan revbenen. Lägg upp på fat och ringla över sweetchilisås.

Kallrörd barbecuesås

För 4 personer

2 dl chilisås på tomatgrund

1 stor röd paprika

1 liten gul lök

1-2 vitlöksklyftor

1 dl rapsolja

10 droppar tabasco

salt och svartpeppar

1. Skär paprikan i knappt centimeterstora tärningar. Finhacka den gula löken. Blanda chilisås med rapsolja och vänd ned paprika och lökbitar.

2. Smaka av med pressad vitlök, tabasco, salt och svartpeppar. Låt gärna såsen dra en timme i kylskåp före servering.

Mjuk chokladkaka

Till 1 kaka

2 ägg

2 dl strösocker

50 g smör

1 dl mjölk

2 1/2 dl vetemjöl

1/2 dl kakaopulver

1 1/2 tsk bakpulver

1 vaniljstång

100 g mörk choklad

1. Vispa ägg och strösocker ordentligt. Massan ska bli luftig och ganska ljus när den är färdig. Klyv vaniljstången och skrapa ut innehållet med en kaffesked. Blanda väl med ägg och socker.

2. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken, låt blandningen nästan koka upp och slå den sedan direkt i äggsmeten.

3. Blanda vetemjöl med siktat kakaopulver och bakpulver. Rör, eller snarare vänd, ned mjöl och kakaoblandningen i smeten. Avsluta med grovt hackad mörk choklad. Här är det viktigt att man rör varsamt i smeten. När bakpulver väl har kommit i smeten måste man vara försiktig för att inte kakan ska bli "överaktiv" och jäsa över under gräddningen.

4. Häll upp smeten i en smörad och bröad form. Grädda kakan i ugnen på 175 grader i cirka 40-45 minuter. Kolla med sticka att kakan är klar innan den tas ur ugnen.

Att dricka till

Till samtliga rätter, utom chokladkakan, serveras ljust lageröl. Till laxen med citronsås kan man tänka sig en sval Stoneleigh Riesling (6498) för 99 kronor.