Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så resonerar jag om SD-annonser

Annons

Jag har den senaste veckan fått ett par frågor kring varför ST låter Sverigedemokraterna annonsera i vår tidning och på vår sajt. Frågan har flera dimensioner. Den är inte enkel och landets publicister resonerar helt olika.

I grunden är jag en mycket stolt kämpe för yttrandefrihet. Därför anser jag att demokratiskt valda partier ska få annonsera om sin politik – oavsett vad jag som utgivare tycker om partiets budskap. Alternativet vore värre – skulle jag som utgivare av regionens största nyhetsförmedlare bestämma vilka politiska budskap som medborgarna ska få ta del av?

Så länge det håller sig inom ramen för de lagar och regler som finns, och så länge som det uppfyller de etiska krav jag har för de kanaler jag är ansvarig för så anser jag att det är min skyldighet att låta detta publiceras.

Däremot granskar jag alla SD-annonser innan publicering. Några har stoppats, andra har publicerats.

Jag tycker nämligen att innehållet i det som ska publiceras är avgörande. Det är vad som står där som ska bedömas, inte vad jag tror eller misstänker att exempelvis ett parti vill säga eller vad man sagt i andra sammanhang.

Så har jag resonerat.

Sen ska vi på nyhetsplats granska SD – liksom alla andra partier. Och att vår ledarredaktion skriver vad de tycker om SD – och andra partier – påverkar inte vårt nyhetsarbete. Och inte heller bedömningen kring annonser.

När vi ändå är inne på politik – så stod rikspolitiken i fokus på tisdagskvällens #sundsvalltycker.

Man var eniga om vissa saker, oeniga om annat. Politiska skiljelinjerna blev tydliga och det bjöds på enstaka hetare ordväxlingar.

Det är bara att gratulera er som var på plats eller följde debatten via vår hemsida.

Ni har en chans kvar innan valet. 9 september är det lokalpolitiken som åter står i fokus. Då ska våra lokala partier göra upp i en debatt innan vi går till valurnorna. Jag hoppas personligen på många raka besked och att politikerna verkligen och tydligt lovar beslut som de sedan tänker hålla efter valet.

Och apropå lova – jag fortsätter att göra reklam för vår andra stora valsatsning #kandulova. Frågorna har varit många fler redan än vad vi hade hoppats på. De lokala partierna är på tårna och svarar flitigt på era frågor, det finns en intressant mängd svar på vår kampanjsajt. Gå in där och kolla vad andra frågat, vad politikerna svarat och passa själv på att ställa din fråga till dina politiker, oavsett om du bor i Sundsvall, Timrå eller Ånge. Där redovisar vi också frågor och svar från Nordanstig och Härnösand, där ST också har rätt många läsare.

Trevlig helg!

Mer läsning

Annons