Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ser alkoholvanorna ut hos unga i länet: "Allvarligt att de som dricker faktiskt dricker relativt mycket"

En undersökning av skolelevers i Västernorrland användning av alkohol, narkotika, dopningsmedel och tobak är nu klar och har presenterats.
Undersökningen visar att det är fortsatt viktigt att arbeta för att minska alkoholkonsumtionen bland ungdomar.

Enligt undersökningen visar elever i Västernorrland likartade mönster gällande alkoholvanor i årskurs nio och till stor del i gymnasiet med övriga riket.

– Vi har de senaste åren haft en positiv trend där att allt färre ungdomar dricker alkohol. Samtidigt är det allvarligt att de som dricker faktiskt dricker relativt mycket, mer än riksgenomsnittet för derasåldersgrupp, säger Albin Dahlström, folkhälsoplanerare på Landstinget Västernorrland i ett pressmeddelande.

En av skillnaderna mellan länet och riksgenomsnittet är att bland niorna i Västernorrland är andelen alkoholkonsumenter sex procent lägre. Dock har pojkar i länet en högre årskonsumtion alkohol på 3,5 liter i snitt, jämfört med riksgenomsnittet på 2,7 liter, omräknad till 100 procent alkohol.

– Det visar på att alkoholförebyggande åtgärder är fortsatt viktiga och att mer behöver göras för att ytterligare minska drickandet bland unga, säger AnnaKarlsson, ANDT-samordnare på Länsstyrelsen Västernorrland i pressmeddelandet.

CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotika-upplysning, har gjort en undersökning i mars 2014 som visar att en majoritet av de 16-åringar som dricket skulle avstå om de inte fick tag på alkohol av någon de känner.

– Det är alltså fortsatt mycket viktigt att föräldrar, äldre syskon och kompisar säger nej tilllangning, avslutar Albin Dahlström i pressmeddelandet.